28 Март 2024, 19:16 Днес (11) | Вчера (12)

Президентът свиква Съвета за национална сигурност през март

10 Февруари 2015 16:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 февруари 2015, 16:56

Рисковете пред България се увеличават, а разходите за отбрана намаляват, обяви държавният глава

Президентът Росен Плевнелиев ще свика Консултативния съвет за национална сигурност през март. Тема на срещата ще бъде отбранителна политика и състояние на въоръжените сили на България. Това стана ясно след края на заседанието на съвета по отбрана, предаде Дарик.

"Никой в тази държава няма намерение да напада никого, нито планира подобни действия", коментира държавният глава по време на срещата. Плевнелиев заяви, че се наблюдава разпад на държавността, което е констатирано на Мюнхенската конференция за сигурност. В този контекст той смята, че трябва да се обърне внимание на четири важни въпроси.

Според него рисковете пред България се увеличават, а разходите за отбрана намаляват. "Това е недопустимо. Инвестициите в отбранителни способности означават повече пари и бизнес”, каза Плевнелиев. Той апелира да се намери резерв от правителството и в рамките на текущата година да се изпълни поетият ангажимент за ненамаляване на парите за отбрана. Това е важно както за армията ни, така и за нейните способности, за мотивацията й, но и за международния авторитет на страната и репутацията й на надежден партньор в алианса. Президентът, цитиран от БТА, припомни, че решението в Уелс е категорично - за ненамаляване на парите за отбрана, с постепенно, за 10 години напред, плавно увеличаване до достигането на 2 процента от БВП. Това решение е политически обвързващо, посочи президентът Плевнелиев и добави, че е отговорност на ръководството на държавата да гарантира неговото изпълнение. Очаквам военният бюджет да бъде актуализиран в хода на изпълнението на финансовата година 2015, каза президентът Плевнелиев.

Той смята, че заплахите за сигурността на България не започват на нашата граница. Трябва да сме съвместими и интегрирани с партньорите ни от НАТО, каза Плевнелиев.

"Армията трябва да бъде оставена на спокойствие и да се адаптира към новите реалности, за да може да планира и да надгражда”, подчерта още президентът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив