19 Септември 2024, 20:44 Днес (2) | Вчера (1)

Премахването на щетите от свлачищата ще отнеме месеци, предупреди регионалният министър

09 Февруари 2015 09:09 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 февруари 2015, 09:42
Под лиценза на creativecommons

Дейностите по ликвидиране на последиците от свлачищата ще отнемат няколко месеца и трябва да се мисли за временни решения за хората, попаднали в бедствена ситуация, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пред БНТ

"Равносметката е, че имаме активизиране на свлачищата на територията на цялата държава."

В момента се събира информация от всички общини и области за щетите, за да може да се кандидатства за финансова помощ от фонд "Солидарност" към Европейския съюз.

Само за отстраняването на щетите по пътищата ще са необходими повече от 20 млн. лв., а "положението няма да става по-добро и се очакват нови проблеми" през следващия сезон, добави Павлова.

Правителството работи по създаването на фонд за компенсиране на щетите от природни бедстия и катастрофи, обяви министър Павлова. Очаква се проектозаконът да бъде поставен на обществено обсъждане до края на месец февруари.

Борислав Богоев, бивш заместник-председател на Комисията за финансов надзор с ресор застраховане, коментира пред БНР, че идеята за създаване на "катастрофичен пул" е била предложена още по времето на първото правителство на ГЕРБ, но е била отхвърлена от тогавашния финансов министър.

"Има три групи мотиви за създаването на катастрофичен пул. Първата група са финансово-икономическите, които биха помогнали на хората, които са претърпели бедствия да получат своите обезщетения. Социалните мотиви, тъй като този пул трябва да бъде създаден на принципа на солидарността – всички ние даваме малки вноски, за да помогнем когато има нужда. На трето място са застрахователно-техническите мотиви. Това са статистическата информация за бедствията и математическите сметки, които правят актюерите от застрахователните компании."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7582
GBP 2.4796 2.4887 2.3221
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив