25 Април 2024, 01:28 Днес (0) | Вчера (12)

Премахват драскотини по колите със слънчева светлина

09 Август 2022 17:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 август 2022, 16:40

Полимерният материал поправя уврежданията многократно

Драскотините по колата ни причиняват особено неприятни изживявания, но в бъдеще те може да изчезват, преди дори да ги забележим. Учени от Корея са разработили покритие, което "лекува" драскотини само за 30 минути, когато е изложено на слънчева светлина, пише TechNews.bg. Новото покритие съдържа полимерна мрежа, базирана на акрил-полиол. По същество полимерите имат динамични химически връзки, които могат да се разпаднат в отговор на даден стимул и след това да се пренаредят в първоначалната си подредба. Точно на това разчита новото покритие, за да поправя дребни щети като драскотини по колата.
В случая стимулът е топлината, която се осигурява от органично фототермично багрило – то улавя инфрачервената светлина от слънцето. Багрилото е вградено в покритието. Тестове с мострен автомобил показват, че покритието "лекува" драскотини за 30 минути на обедна слънчева светлина.
Ако половин час изглежда твърде дълго време, процесът може драстично да се ускори – при концентрирана светлина. Използването на лупа за фокусиране на слънчевата светлина върху белега го "закърпва" за по-малко от 30 секунди.
Екипът изтъква няколко предимства на новото покритие пред съществуващите алтернативи. Използването на органични фототермични багрила означава, че е нужна много по-малко енергия, за да работи технологията, в сравнение с обикновените неорганични версии, които обичайно изискват топлинни пистолети или концентрирана UV светлина.
По-щадящите покрития от този вид пък изискват повече време – до една седмица. Наред с това новото покритие може да поправи драскотина на едно и също място многократно, за разлика от самовъзстановяващите се материали, които изискват нанасяне всеки път.
И ако това не е достатъчно, новото покритие е прозрачно, така че се слива с цвета на боята и може да се нанася чрез съществуващите методи с пръскане. И макар че автомобилите са основният сценарий на употреба, материалът може да се приложи и към други устройства като телефони или строителни материали.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив