28 Март 2024, 21:55 Днес (11) | Вчера (12)

Премахват роуминга в ЕС през 2015 година

03 Април 2014 17:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 април 2014, 17:17

Интернет доставчиците вече няма да могат да блокират или забавят интернет

Европейският парламент гласува за премахване на "роуминга" до 2015 г. за телефонните обаждания и SMS-ите, изпращани от чужбина, и за равен и достъп до интернет.

Двата текста трябва да бъдат одобрени от Европейския съвет, който представлява 28-те държави членки на ЕС. Ако държавите го одобрят, текстовете отново ще бъдат внесени в следващия Европейски парламент, чиито представители ще бъдат избрани през май.

Краят на роуминга означава премахване на таксите за телефонните обаждания, текстовите съобщения и използването на мобилен интернет в друга европейска страна от 15 декември 2015 г. "Гражданинът вече няма да е длъжен да изключва мобилния си телефон, след като пресече границата, от страх да не плаща за всяко получено съобщение", заяви белгийският евродепутат социалист Марк Тарабела.

В текста се уточнява обаче, че ако роумингът се използва "с цел злоупотреба", могат да бъдат наложени извънредни тавани. Европейската комисия ще трябва да определи какъв да бъде прагът "на разумно използване" на данни в чужбина, уточнява БГНЕС, цитирайки АФП.

Евродепутатите гласуваха също с голямо мнозинство за това интернет доставчиците да не могат вече да блокират или забавят интернет услугите на конкурентите си. Те ще могат да предлагат специализирани услуги на крайните потребители, но само ако те не вредят на наличието или качеството на услуги за интернет достъп, предлагани от други компании.

Депутатите ограничиха списъка с "извънредни случаи", предложени от Европейската комисия, при които ще бъде позволено на интернет доставчиците да блокират или забавят интернет. Тези мерки ще останат възможни, но само за прилагане на решение на съда, запазване на целостта и безопасността на мрежата и предотвратяване на последиците от временно претоварване на мрежата. Тези мерки за управление на трафика ще трябва да бъдат прозрачни, недискриминационни и пропорционални и няма да остават в сила по-дълго време от необходимото, се казва в гласувания от Европейския парламент текст.

"Този текст гарантира достъп за всички до всички мрежи независимо от съдържанието, доставчика или получателя на обмена на данни", заяви френската независима депутатка от левицата Франсоаз Кастекс.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив