22 Май 2024, 14:30 Днес (3) | Вчера (4)

Премиерите на България и Турция ще открият ГКПП Лесово-Хамзабейли

17 Юни 2005 15:25 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Това е първият гранично контролно-пропускателен пункт, който се открива у нас през последните 16 години

На 19 юни, неделя, министър-председателят Симеон Сакс-кобургготски и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган ще открият новия граничен контролно-пропускателен пункт Лесово-Хамзабейли. Той е част от източния трансбалкански коридор Лесово-Ямбол-Карнобат-Шумен-Силистра. ГКПП Лесово-Хамзабейли е първият контролно-пропускателен пункт, който се открива у нас през последните 16 години. Той е израз на приори-тетите във външната политика на България за изграждане и развитие на регио-налната инфраструктура, свързваща страните от Югоизточна Европа. До 2015 г. България ще има 15 нови ГКПП със съседните й страни. В началото на месец май правителството одобри концепция за разкриването на нови “пресечни точ-ки” на България със съседните й страни. Дългосрочен национален приоритет трябва да бъде модернизацията на съществуващите ГКПП и поетапното изграждане на нови. С новия ГКПП Лесово-Хамзабейли се изпълнява подписаната през 1997 г. междуправителствена спогодба между България и Турция. Министър-пред-седателите на двете държави обсъдиха възможностите за по-скорошното реализиране на проекта при официалното посещение на премиера Ердоган в София през юли м.г.
Общата стойност на обекта е 6 млн. евро. Финансира се изцяло от репуб-ликанския бюджет. Построени са сгради за митнически и паспортно-визов контрол, за покрита дезинфекция – ТИР, митнически контрол на леки автомо-били и автобуси и др. От турска страна приключва строителството на пътна връзка Одрин – Хамзабейли, както и на сградите на граничния пункт. Приоритетна задача е доизграждането и разширяването на съществуващата пътна мрежа с цел подобряване на транспортните комуникации по ГКПП.
С откриването на пропускателния пункт значително ще се облекчи натовареността на основната сухопътна връзка между България и Турция – ГКПП Капитан Андреево-Капъкуле. Ще се създадат и благоприятни условия за обслужване на пътниците и товарните автомобили. През ГКПП Лесово-Хамзабейли ще могат да преминават ежедневно до 100 тежки автомобила и 130 коли и автобуси. С реализирането на следващия етап от проекта капацитетът на граничния контролно-пропускателен пункт може да се увеличи до 250 тежки автомобила.
Следобед министър-председателят Симеон Сакскобургготски ще се срещне с жителите на Елхово. Той ще разгледа и Етнографския музей в града.
Премиерът ще бъде гост на жителите на Тенево – най-голямото село в Ямболска област. През 2003 г. тук е реализирана най-голямата чуж-дестранна инвестиция в региона – австрийската фирма Palfinger AG изгради завод за цилиндри за подемни машини. В него работят над 230 души. Инвестицията на дружеството у нас е 12 млн. евро.
Австрийската компания е създадена през 1932 г. и е водещ производител на хидравлични повдигателни и товарни системи. Оборотът й през миналата година е над 403 млн. евро.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8007
GBP 2.4796 2.4887 2.2862
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив