28 Март 2024, 19:00 Днес (11) | Вчера (12)

Премиерът: Водната криза в различни градове е план за дестабилизация

30 Декември 2019 15:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 декември 2019, 16:06

Красимир Велчев заяви категорично, че няма да има трета оставка на кабинет "Борисов"

Министър-председателят Бойко Борисов инспектира цялостните ремонтни дейности по решаването на проблема с водата в Перник. Няма да има трета оставка на кабинет "Борисов". Това заяви в Перник заместник -председателят на парламентарната група на ГЕРБ и член на Изпълнителната комисия Красимир Велчев, цитиран от БНР. Коментарът му е по повод обявеното намерение на БСП да поиска вот на недоверие на правителството заради проблемите във водния сектор. В последно време политически опоненти, заинтересовани среди, правят така, че цялата вина за кризата с водата в Перник да се припише на ГЕРБ, заяви още Красимир Велчев, като добави, че от последните 30 години ГЕРБ е управлявал в Перник само 4.
Той направи аналогия между ситуацията с водата в Перник и кризата с боклука в София по времето на мандата на Бойко Борисов като кмет. По думите му подобен сценарий се готви и в момента: "Знаете, че два пъти Борисов подава оставки. Трети път няма да има. Този път няма да подава оставка. Това трябва да ви е ясно", беше категоричен Красимир Велчев.
Той нарече наглост вчерашното изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова в Перник: "Посещението на г-жа Корнелия Нинова тук вчера за нас е, как да го нарека, меко казано е наглост".
По-рано днес в Перник, където беше на поредно посещение, премиерът Бойко Борисов заяви, че в темата с водната криза в различни градове вижда план за дестабилизация: "Това е един план сега в различни градове, водна криза и за февруари. Те се готвят за подобна работа./.../ Няма да ни изненадате, защото съм пратил всички по ВиК секторите и много по-бързо ще имаме реакция, отколкото си мислите" заяви още премиерът в Перник, където беше на посещение заради водния проблем в града.
Ботевград също е заплашен от водна криза.
В интервю за БНР кметът Иван Гавалюгов обяви, че в местния язовир "Бебреш" има вода за още 6 седмици.
Според него това, освен на амортизираната ВиК мрежа, се дължи и на дейността на частна ВЕЦ, която по думите му източва повече вода от разрешеното: "Само през тази година това се е случило за цели 14 дни, за който период са източени около 1,2 млн. кубика вода от язовир"Бебреш" - нерегламентирано и в разрез с издаденото разрешително от "Басейнова дирекция",  заяви пред "Хоризонт" кметът на Ботевград Иван Гавалюгов.
Собственик на въпросната водноелектрическа централа е дружеството "Агроинженеринг 90".
Изпълнителната власт не е била информирана за проблема в Ботевград, обяви малко по-късно премиерът Бойко Борисов. Той отправи упрек към кмета, че не се е възползвал от възможностите за европейско финансиране за водна инфраструктура: "Кои кметове блокираха обединяването на ВиК? (Ботевградският беше един от тях) вместо да строим всичко това с европейски пари? Защото могат през ВиК-тата явно да правят нещо".
Заместник- министърът на регионалното развитие Николай Нанков отрече да има опасност от воден режим в Шумен, въпреки че основният водоизточник- язовир "Тича" е пълен наполовина: "По данни на колегите от ВиК Шумен водните количества  ще стигнат със сигурност до пролетното снеготопене, така че шуменци могат да бъдат успокоени. Там имаме много тежки аварии по водопровода, знаем. Ще включим във водния проект, големия воден цикъл на шуменци, който се финансира с европейски средства", каза заместник министър Николай Нанков.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив