25 Април 2024, 18:25 Днес (14) | Вчера (12)

Премиерът - с едномесечен ултиматум към пет дирекции на МВР заради контрабандата

07 Октомври 2016 14:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 октомври 2016, 13:57

Контрабандата на цигари е намаляла с 0,2%

Със задоволство отчитаме резултати, които сочат за спад на контрабандните цигари в страната, каза премиерът Бойко Борисов на втората за годината работна среща по "Инициативата срещу незаконната търговия". На нея беше отчетено намаляване на дела на потребление на незаконни цигари към второто тримесечие на 2016 г. до 8,1% при 8,3% към края на четвъртото тримесечие на 2015 г.

Това е най-ниското ниво на нелегална търговия с продукта за последните девет години, но областните дирекции на МВР с по-слаби резултати – Перник, Хасково, Пловдив, Пазарджик, Русе, трябва да дадат обяснение за оставащите по-високи нива на контрабанда, посочи премиерът. Той им даде едномесечен срок за намаляване на разпространението на нелегални цигари. В противен случай ще последват уволнения, каза министър-председателят.

Премиерът Борисов посочи, че мерките за борба с контрабандата във всичките й разновидности – и на алкохол, и на горива, на месо, захар, производството на неистински парични средства, се оценяват високо от международните партньори на България. Той даде примери с признанието, получено от Европол, Испания, Унгария, Австрия за разбитите нелегални фабрики за цигари и за фалшиво евро. "Те бягат от България, защото цялата мощ на държавата се изсипа на главата им. И това ще продължи докато ние сме на власт”, каза министър-председателят.

Бойко Борисов поздрави всички институции, ангажирани в противодействието на контрабандата – полиция, ГДБОП, митниците, прокуратурата, чиито усилия са довели до 3,7 млрд. лв. повече приходи за последните две години. По думите му, тези допълнително събрани средства създават възможности за провеждане на социални политики, изграждане на инфраструктура и изплащане на стари дългове.

"Една от причините да ни искат оставките – и едните, и другите, е тази – борбата с контрабандата. Иначе 3,7 млрд. лева отиват в контрабандистите”, коментира Борисов. "Усилията ни дават резултати и мога да гарантирам, че правителството в това отношение ще бъде неотстъпчиво. И крачка назад няма да направим… Ще бъдем още по-сурови. На максимум ще изстискаме възможностите на приходните агенции”, заяви министър-председателят.

Той посочи, че вече са затворени всички контрабандни канали и изказа предположение, че, предвид голямата граница със Сърбия и Република Македония, е възможно там да има пропуски. Премиерът обаче сравни резултатите в България с тези в останалите европейски държави, които отчетливо са в полза на страната ни. "Затова ни искат оставката. Защото това е възможност наново да правят тези работи... Тези, които ни искат оставката, да кажат защо не са събирали тези приходи преди”, заяви министър-председателят.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив