14 Май 2024, 18:29 Днес (9) | Вчера (12)

Преобразуват Агенцията за чуждестранни инвестиции

09 Октомври 2003 Ireland Time по статията работи:
A+ A-

Агенцията за чуждестранни инвестиции да се преобразува в Българска агенция за инвестиции, предвижда проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за чуждестранните инвестиции, който министрите ще одобрят на предстоящото си заседание днес. Toва съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Новата структура ще бъде със статут на изпълнителна агенция към министъра на икономиката, а не както беше досега на орган към Министерския съвет.

Функциите на агенцията ще бъдат разширени, като освен координация на дейността на държавните органи в областта на чуждестранните инвестиции се регламентира и изпълнението на държавната политика в областта.

Агенцията ще рекламира в чужбина възможностите за инвестиране у нас, ще съдейства и обслужва потенциалните инвеститори на "едно гише". Новият закон ще се нарича Закон за насърчаване на инвестициите и в него не се прави разлика по критерий "чуждестранни" и "местни" инвестиции при прилагане на мерки за насърчаването им.

Законопроектът урежда насърчаването на инвестициите в производството на продукти, предназначени предимно за износ, производство, свързано с добив и/или преработка на материали с местен произход и производство на продукти от високотехнологично естество, предназначени за търговия на международния пазар или за доставка на местни производители на високотехнологични продукти.

Насърчават се и инвестиции в услуги извън сферата на търговията на едро и дребно, банкови услуги и др., като се запази възможността за насърчаване на туризма, небанковите финансови услуги, услуги в областта на електронната търговия и др.

С проекта се въвежда деление на инвестициите на три класа по финансов признак. Предвидено е класовете инвестиции да се определят в правилника за прилагане на закона, с оглед възможностите за тяхното осъвременяване в съответствие с нуждите на страната.

В зависимост от класа на инвестициите са определени видове мерки за насърчаването им.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив