25 Април 2024, 08:21 Днес (0) | Вчера (12)

Престрелка с яйца на заседанието на ДКЕВР

25 Септември 2014 13:28 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 септември 2014, 15:37
Булфото

Яйца хвърчаха по време на откритото заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране заради готвеното повишение на цената на тока

Стигна се до сблъсъци, провокирани от членове на Движение за граждански контрол. В нелепия скандал е бил уцелен председателят на енергийния регулатор – Светла Тодорова. 

На заседанието днес регулаторът обсъжда увеличение с 10% на цената на тока от следващия месец.

Според предложението на ДКЕВР се очаква най-голямо да бъде увеличението на абонатите на ЧЕЗ, които ще трябва да плащат с близо 10 на сто по-скъпа дневна тарифа. Нощната тарифа за тях ще скочи с 9,8 на сто.

Толкова ще е увеличението на дневната тарифа и на абонатите на Енерго про. През нощта токът им ще струва с 9,5 на сто повече.

При ЕВН увеличението на дневната тарифа е 9,7 на сто, а на нощната - 9,31 на сто. Клиентите на свободния пазар ще плащат с малко над 2% по-скъп ток.

Национална електрическа компания (НЕК) очаква 1 милиард лева недостиг за този регулаторен период, обяви Венцислав Марков на открито заседание на ДКЕВР за обсъждане на изменението на цените на електрическа енергия от 1 октомври.

По думите му с тази корекция на цените ще бъдат компенсирани около 140 милиона, което показва, че НЕК ще остане в сериозно финансово затруднение. Той допълни, че в доклада на ДКЕВР се предвижда разходите, които се очаква да се направят за регулаторния период да бъдат остойностени след завършването му. Това щяло сериозно да затрудни паричния поток на компанията дори след това тези разходи да бъдат признати.

От своя страна председателят на ДКЕВР Светла Тодорова заяви, че регулаторът е наясно, че финансовото състояние на НЕК не може да се подобри значително с това увеличение на цената на електрическата енергия. Затова се предприемали стъпки и в други посоки.

В същото време представител на Енергийния системен оператор (ЕСО) коментира, че ако цените се запазят така, това ще доведе до загуба на ЕСО.

Илияна Стефанова от ЕВН пък обяви, че дружеството подкрепя процедура по изменение на цените, но в посоченото от ДКЕВР имало тенденция по непризнаване на разходите на компаниите за извършване на лицензионните им дейности. Тя алармира, че не били отразени и реалните разходи за експлоатация на мрежата и инвестициите на дружеството. Не са признати от комисията и направените инвестиции, както и оперативни разходи, които подробно сме описали, каза още Стефанова.

Представителят на Енерго Про-Мрежи Стефан Абаджиев се оплака, че не вижда промяна в подхода на комисията за регулиране на реалните разходи. Според него, през последните години комисията не е попълвала в пълен размер реалните разходи на дружествата и акционерите са инвестирали цялата печалба за покриване на този недостиг.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив