29 Март 2024, 01:00 Днес (0) | Вчера (11)

Преходният период за въвеждане на системата eCall е до март 2018 г.

19 Март 2015 12:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 март 2015, 11:26

Новата система ще струва на потребителите няколко десетки евро, но ще поевтинее с масовото й навлизане

Комисията по вътрешен пазар към Европейския парламент одобри по-рано тази седмица споразумение със Съвета за въвеждане в новите коли на системата eCall за автоматично сигнализиране при пътни инциденти, предаде електронното издание TechNews.bg.

Парламентът работи от дълго време по въпроса за публична система за автоматично уведомяване при инцидент. Има частни решения, които предлагат такава функционалност, но те не работят навсякъде в Европа.

Освен това, когато пресечете границата, се сблъсквате с езиковия проблем и често не знаете точно къде се намирате, коментира в интервю за сайта на ЕП авторката на доклада – евродепутатът Олга Сехналова.

Услугата цели да осигури пристигането на спасителните служби в така наречения "златен час"”, който е решителният времеви интервал за живота на пострадалите, и този въпрос да се реши по еднакъв начин в целия ЕС. Гласуването на законодателството в пленарна зала е предвидено за април.

"Новото законодателство е нужно, за да се изгради системата за автоматично уведомление върху обществената система за спешни случаи, използваща телефонен номер 112, да се премахне езиковата бариера и да се осигури общ стандарт, който работи и отвъд границите на отделната държава”, поясни Олга Сехналова.

Документът поставя силно ударение върху защитата на личните данни, тъй като много хора се тревожат за неприкосновеността на личната си информация. "Искахме да бъде напълно ясно, че чрез тази система няма да се осъществява постоянно наблюдение”, увери евродепутатът.

Информацията се изпраща само при сериозно произшествие и при активиране на въздушните възглавници. Тогава на спасителните служби се изпраща стандартен набор от информация в съответствие със системата във всяка една страна. После се осъществява гласова връзка, за да се избегне изпращането на спасителни екипи при леки произшествия.

Подобна услуга ще струва на потребителите първоначално няколко десетки евро. С масовото въвеждане на системата цената ще падне.

Оборудването на колите за еCall ще стане постепенно, тъй като системата ще се вгражда в нови автомобили и не във всички видове превозни средства. Преходният период за въвеждане на системата е до март 2018 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив