20 Април 2024, 16:46 Днес (0) | Вчера (10)

При глобална операция срещу даркнета са задържани 150 души, съобщи Европол

26 Октомври 2021 15:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 октомври 2021, 15:37

Конфискувани са били няколко милиона евро в брой и като биткоини, както и оръжия и дрога

При глобална операция срещу незаконната търговия в даркнета - нелегалната "тъмна страна" на световната мрежа - са задържани близо 150 заподозрени, предадоха световните агенции, като се позоваха на европейската полицейска служба Европол, съобщи БТА. "Операцията с кодово име "Дарк Хън ТОР" представляваше поредица от отделни, но допълващи се акции в Австралия, България, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Швейцария, Обединеното кралство и САЩ", уточнява Европол, цитиран от Франс прес.
Задържаните около 150 души са продавали дрога или оръжия в даркнета. Конфискувани са били няколко милиона евро в брой и като биткоини, както и оръжия и дрога.
Операцията последва разбиването през януари на платформата ДаркМаркет, представена тогава като най-голямото място за търгуване на черния киберпазар. Тогава операцията бе оглавена от германската полиция.
При новата операция в САЩ са арестувани около 65 души, в Германия - 47 души, в Обединеното кралство - 24 души, както и по четирима души в Нидерландия и в Италия. Някои от арестуваните са представлявали важни за Европол мишени. Силите на реда са конфискували 26,7 милиона евро в това число в брой и под формата на криптовалута, дрога, по-специално 25 000 таблетки екстази, и 45 огнестрелни оръжия. В Италия пък полицията е закрила пазари за незаконна кибертърговия, наречени Дийпсий и Берлускони (което е името на бившия италиански премиер), в които е имало над 100 000 обяви за незаконни продукти.
Операцията на Европол е била в координация и с европейската агенция за съдебно сътрудничество Евроджъст. До нея се е стигнало благодарение на задържането през януари в Германия по време на предходната операция срещу тъмната мрежа на 34-годишен германец. Той е бил арестуван на германо-датската граница и е предоставил на разследващите по света много доказателства, казва Европол.
Разбиването през януари на платформата ДаркМаркет, продавала разнородна дрога, фалшиви пари, данни от откраднати или фалшифицирани лични карти, анонимни СИМ карти или компютърни вируси, пък е било свързано с операция, датираща от септември 2019 г. в Германия срещу важно убежище на незаконни услуги от тъмната мрежа, наричано Кибербункер. Това е било незаконен център за данни, инсталиран в бивш бункер на НАТО в Югозападна Германия. Смятало се, че там е имало няколко платформи за търговия с дрога, но също и сървъри, използвани за педопорнографски трафик или за кибератаки.
Европейският център за борба срещу киберпрестъпността на Европол оттогава е събрал информации, за да идентифицира ключови мишени, които да атакува при последващи операции.
Тъмната мрежа е паралелна версия на мрежата, в която анонимността на потребителите е гарантирана. От няколко месеца по целия свят тя е обект на международни полицейски атаки.
Настоящата международна операция цели да покаже на престъпниците, действащи в тъмната мрежа, че всички, които отговарят за спазването на закона, разполагат със средства и с международни партньорства, за да ги разкриват и да им търсят сметка за незаконните им дейности, заяви днес заместник-директорът на операциите на Европол Жан-Филип Льокуф.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив