19 Април 2024, 04:33 Днес (0) | Вчера (11)

При извънредно положение: Пускат ни в отпуск и без да ни питат или на половин заплата

18 Март 2020 08:36 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 март 2020, 23:43

Правната комисия гласува закона на първо четене, в сряда минава през зала

Работодателят може да пусне служителите си в отпуск без да ги пита при извънредно положение и при затваряне на предприятието или на части от него. Това са част от текстовете в закона за извънредното положение, в които са записани всички мерки, предприети от властта срещу коронавируса, пише в. Монитор. Законът бе приет от правна правна комисия на извънредно заседание със 15 гласа "за”, с нула "против”, но със 7 гласа въздържал се”, предимно от БСП. Законът трябваше да бъде одобрен още от здравна, социална и вътрешна комисия.
Очаква се да мине през пленарна зала още в сряда, но от дебатите в ресорната комисия стана ясно, че ще има предложения между двете четения, а част от текстовете ще бъдат прецизирани.
Според закона фирмите ще могат да въведат дистанционен режим на работа, при намалено работно време или да дадат надомна работа на своите служители. Те обаче ще имат право да спрат цялото предприятие, част от него или отделни работници, а служителите да пуснат в отпуска - платена или не.
Когато работата е прекратена, а служителите не ползват отпуск, то те имат право на обезщетение от 50 на сто от брутното им трудово възнаграждение, но не по-малко от 75 на сто от минималната работна заплата за страната. То ще се поема от работодателят за времето, в което предприятието няма да работи. Това на практика означава, че при извънредно положение, ако не работим от вкъщи, ще бъдем пратени в отпуск или ще получаваме половин заплата.
Иначе самият закон включва в себе си всички мерки, които досега правителството е предприело и тези, които допълнително бяха обявени преди ден. В него се вгражда и едно към едно заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за това кои дейности са забранени и къде се ограничават посещенията. Дава възможност със заповед на министъра мерките да бъдат затегнати. Забраняват и командировките в страната и чужбина, както и обученията.

Българите, пътуващи в чужбина, ще трябва задължително да имат медицинска застраховка. Забраняват се свижданията в затворите, ограничават се и нотариалните заверки. Прекратяват сделките, провеждани от частни съдебни изпълнители, спира се налагането на банкови запори върху заплати и пенсии, спират да текат и всички процедурни срокове по арбитражи, изпълнителни или административни производства.

Държавните служители също ще могат да работят от разстояние. Пенсиите на работещите пенсионери ще бъдат преизчислени служебно. Увеличават се с 6 месеца на валидността на личните карти и шофьорски книжки, които изтичат от 13 март до 30 октомври. Пробация до 1 година и  глоба от 300 до 1000 лв. грози всяко медицинско лице, ако по време не епидемия или пандемия откаже да се притече на помощ на родилка или болен.

Завишават се наказания за неверни съобщения за тревога, искане за помощ или злополука. Занапред това ще се санкционира  с до 3 г.  и глоба до 10 000 лв.  Към този текст обаче има и допълнение, като по-високите санкции ще важат и при неверни данни за разпространение на заразата. Тази мярка както срещу ало измамниците, но срещу "фалшивите новини" по темата.

Иначе по време на дебатите БСП заявиха, че закона има много недостатъци и затова гласуват въздържал се. Те са против хората да губят от отпуската си по време на извънредно положение. Не харесват и текстовете за медицинските работници. Липсвало пък въобще обещанието на властта да поема 60 % от заплатите на онези служители в закъсали заради положението фирми. Дори поискаха да се създаде работна група преди да се стигне до приемането на закона, но обещаха да внесат свои предложения.

Хамид Хамид от ДПС пък заяви, че те подкрепят закона, също ще имат свои предложения между двете четения, като те ще са за още по-строги  и фрапиращи мерки. Едно от тях е да отпадне възможността за нотариални заверки, изповядване на сделки за вещни права, както и такива за продажба на коли. "Няма как да се съглася с това, че има спешни нотариални сделки. За кого може да бъде спешна? За един измамник, който води възрастна жена, за да й открадне апартамента, в тази суматоха?", попита той.
ГЕРБ пък поясниха, че са готовида подкрепят всяко разумно предложение и се надяват на консеснус по него.
Явор Нотев от "Атака” пък призова да се откажат от глобите за медиците, защото и сега в НК имало такива текстове.
В началото на дебатите от адвокатския съюз освен забрана на процесуалните срокове да има такава и за давностните и материалните, а при наказателни дела да се отменят сроковете за обжалване и протестиране.  Адвокат Валя Гигова пък коментира, че са против спирането и свиването на срокове, защото това означава спиране на държавата и целия граждански оборот.
Правосъдният министър Данаил Кирилов не се съгласи с тези твърдения и заяви, че законът не е извънреден,  а само временен. Той също призна, че в него липсват част от предложенията на властта. Той се надявал закона да мине бързо през НС, но виждал, че това няма как да се случи. Да не се спекулира с глобите, които се въвеждат за медици, настоя Кирилов и поясни, че може да се окажем  в положение на недостиг на медицински персонал. Според него трябва да се изяснят и текстовете по отношение на международните командировки, защото тук се включвала и работата на международните шофьори.
Екоминистърът Емил Димитров също има свои предложения между двете четения -  да отпадне нуждата за обществените поръчки, когато става дума за обезвреждане  и на болнични отпадъци. По думите му болничните отпадъци след лекуване на коронавурс ще се горят на две места в страната и ще ги превозват със специални камиони. В София имало един инсинератор, а другият бил частен и с него трябвало да се сключи договор.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив