29 Март 2024, 03:01 Днес (0) | Вчера (11)

При определени условия трябва да приемем еврото през следващите няколко години, обяви евродепутат

11 Април 2014 11:47 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 април 2014, 11:50

Ивайло Калфин определи като "реална възможност" отделянето на еврозоната в по-тесен съюз

През следващите няколко години България трябва да приеме еврото при определени условия. Това заяви Ивайло Калфин по време на онлайн дебат "България и ЕС: Очаквания и реалности”, излъчен чрез платформата "Гугъл+” снощи от Брюксел, София и Загреб.

Според Калфин е крайно време да бъде определена не само датата, в която страната се стреми да влезе в еврозоната, но и пътят, по който да стигне до нея.

"Влизането в еврозоната е възможна цел за следващите няколко години. Но по-важно от датата е да направим плана си за това какво ще се случи с икономиката ни, по какъв начин тя ще увеличи конкурентоспособността и потенциала си, какви ще са инструментите, чрез които ще ги постигнем”, заяви той.

Калфин определи като "реална възможност" отделянето на еврозоната в по-тесен съюз и оставянето останалите членки на ЕС в периферията на общността.

"Изграждането на новите структури, които трябва да стабилизират еврото, тече в момента сред 18-те държави от еврозоната. Въпросът е дали това ще бъде една затворена общност или тя ще позволява и страни като България да участват във взимането на решенията”, заяви Калфин.

 Той добави, че България, която не е част от еврозоната, няма как да се противопостави на процеси, които не зависят от нея.

"България трябва да търси място в съюза около еврозоната, освен ако не се приемат неща, които са вредни за българската икономика. Затова отсега трябва да имаме стратегия. Да знаем кое е важно за нас и във всеки момент да сме в състояние да преценим продължаваме ли нататък или негативите са повече от ползите”, каза евродепутатът.

"Поуката от първите 7 г. е че трябва да пренастроим виждането си за ЕС. Той дава възможности, правила и принципи, а не замества правителството”, убеден е Ивайло Калфин.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив