28 Март 2024, 23:41 Днес (11) | Вчера (12)

Приемаме Национален план за търсене и спасяване при авиационни произшествия

28 Януари 2015 14:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 януари 2015, 12:09

Разходите за предвидените в плана дейности ще бъдат осигурявани чрез таксите за аеронавигационно обслужване

Правителството да приеме национален план за търсене и спасяване при авиационни произшествия, предвиждат промени в Закона за гражданското въздухоплаване. Кабинетът ще предложи на Народното събрание да приеме законопроекта, според който разходите за предвидените в плана дейности ще бъдат осигурявани чрез таксите за аеронавигационно обслужване след 1 януари 2016 г.

Една от целите на този план е да се изгради и поддържа координационен център за търсене и спасяване и да се създаде ефикасна национална система за изпълнение на изискванията по Анекс 12 към Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване.

С измененията в закона се предлага да отпадне изискването за попълване, изпращане и одобрение на полетен план за полети извън контролираното въздушно пространство (трасета, маршрути, зони и райони на летищата). В неконтролираното въздушно пространство на България се изпълняват основно полети от авиацията с общо предназначение (нетърговски полети с въздухоплавателни средства под 5,7 тона) и за авиационно-химическа работа.

Пускането и обработката на полетен план при този тип полети води до създаване на формални ограничения и допълнително натоварване на летателния състав и органите за обслужване на въздушното движение. При отпадане на полетния план, когато полетите се провеждат извън контролирано въздушно пространство, ще се увеличи капацитетът и ефективността на органите за обслужване на въздушното движение. Промяната ще позволи да се запазят нивата на безопасност на полетите като едновременно ще се подобри бизнес средата за развитие на авиацията с общо предназначение и авиационно-химическа работа.

Промените в закона предвиждат още метрологичното обслужване да не бъде част от основния предмет на дейност на ДП "Ръководство на въздушното движение”. Така ще се елиминира съществуващото дублиране с предмета на дейност на Българския институт по метрология.

С проекта се изпълняват препоръки от проведените сертификационни проверки от страна на Европейската агенция за авиационна безопасност на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация”. Това предложение се прави и с оглед обстоятелството, че на 20 февруари 2014 г. Европейската комисия стартира процедура за нарушение срещу България за неизпълнение на задълженията й съгласно чл. 15 от Регламент (ЕС) №255/2010 за определяне на общи правила за управление на потоците въздушно движение.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив