26 Април 2024, 09:54 Днес (2) | Вчера (14)

Приемат бонус-малуса след отпадане на извънредната епидемична обстановка

10 Юни 2020 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 юни 2020, 10:01
КФН

Регулаторът прие програма за нормативната дейност до края на годината

Комисията за финансов надзор прие на свое заседание програма за нормативната дейност за периода 1 юли – 31 декември 2020 г. Общо 12 са проектите за нормативни актове за визирания период. Сред тях са три очаквани наредби от застрахователния надзор.
Предстои приемането на Наредбата за системата "бонус-малус" по задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, която ще уреди единните изисквания за коригиране на застрахователната премия по задължителната автомобилна застраховка в зависимост от поведението на водача при движение по пътищата, както и реда и условията за тяхното прилагане. Наредбата ще бъде обсъдена и приета след отмяна на обявената в страната извънредна епидемична обстановка.
Заложени в законодателната програма на Регулатора са и промените в Наредбата за задължителното застраховане по застраховки "Гражданска отговорност" на автомобилистите и "Злополука" на пътниците в средствата за обществения превоз.  Промените ще уредят условията и редът за извършването на задължителното застраховане по застраховките "Гражданска отговорност" на автомобилистите и "Злополука" на пътниците, за сключване на граничната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, както и за издаване на сертификат "Зелена карта" и редът за тяхното отчитане. Чрез промените ще бъде осигурено събирането на необходимата информация за прилагането на системата "бонус малус", както и нейното надлежно отразяване в застрахователната полица за информационни и контролни цели.
Други промени, които се очаква да бъдат приети от Надзора, са свързани с обезщетенията при ПТП. Също след отпадане на извънредната епидемична обстановка КФН ще приеме и Наредбата за утвърждаване на Методика за определяне размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди вследствие на телесно увреждане на пострадало лице и за определяне размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди на увредено лице вследствие смъртта на пострадало лице.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив