25 Април 2024, 10:42 Днес (2) | Вчера (12)

Приемат проектите за бизнес софтуер до 15 август

21 Юни 2016 11:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 юни 2016, 09:55

Микро, малки и средни фирми с шанс за еврофинансиране

До 15 август се приемат проекти за внедряване на системи за управление на бизнеса и международни стандарти по дългоочакваната процедура "Развитие на управленския капацитет на МСП” в рамките на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК), обявена по-рано този месец.

Това е първата възможност за значителна безвъзмездна помощ за малки и средни предприятия, които искат да внедрят популярните ERP, CRM и BI специализирани софтуерни продукти, от 2012 г. насам и единствената през 2016 г., съобщи TechNews.bg. През първия програмен период по старата схема "Покриване на международно признати стандарти и въвеждане на системи за управление в предприятията” кандидатстваха рекордният брой 1 274 проекта.

Процедурата "Развитие на управленския капацитет на МСП” дава възможност да се финансират както проекти за внедряване на ИКТ-базирани системи за управление на бизнеса – като известните ERP, CRM или BI софтуерни продукти, така и за сертифициране по различни международни стандарти, системи за управление на качеството и други изисквания, свързани с продукти.

Процедурата финансира също и въвеждане на добри производствени практики в предприятието и реинженеринг на процесите. Обявената схема подкрепя и дейности по представяне на компаниите пред инвеститори с цел да участват на капиталовите пазари.

По процедурата могат да кандидатстват микро, малки и средни предприятия, които имат минимум три завършени финансови години и могат да покажат общо за този период нетни приходи от продажби от 210 000 лв. до 3 млн. лв., в зависимост от категорията предприятие.

Само компании от определени сектори са допустими за финансиране, като това е цялата преработваща промишленост с изключение на предприятията, които осъществяват първична преработка на селскостопански продукти и се финансират по Програма за развитие на селските райони.

Подкрепа могат да получат издателства, продуцентски къщи; компаниите, произвеждащи радио и телевизионни продукти; фирми с далекосъобщителни дейности, и в областта на информационните технологии. Допуснати за кандидатстване са също компании с икономическа дейност от сектор М, който покрива научноизследователската и развойна дейност.

Икономическите дейности на фирмите са дефинирани по официалния класификатор на икономическите дейности и се доказват при кандидатстване с документ на база последния годишен финансов отчет. Безвъзмездната финансова помощ по процедурата може да покрие до 70% от общите разходи по проекта, като възлиза минимум на 50 000 лв. и максимум на 391 166 лв.

Допълнителни точки при оценката ще получат приоритетни проекти по ОП Иновации и конкурентоспособност, като тези, които се изпълняват на територията на Северозападен район на планиране, и фирми, които не са реализирали досега проект по програмата за бизнеса в сегашния и първия програмен период.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив