28 Април 2024, 06:37 Днес (0) | Вчера (0)

Приет е нов Закон за обществените поръчки

30 Март 2016 12:26 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 март 2016, 12:52

Предвидени са някои нови моменти в производството по обжалване пред КЗК

Нов закон за обществените поръчки влиза в сила от 15 април 2016 год. Новата разпоредба отменя действащия към момента Закона за обществените поръчки. Предвиждат се някои нови моменти в производството по обжалване пред КЗК.
Дава се възможност КЗК да уведомява страните в производството чрез публикуване на съобщение до тях в Публичния регистър на Комисията. На страните в производството пред КЗК могат да бъдат връчени съобщения и призовки на посочените в жалбата адреси, както и на посочените от тях електронен адрес или факс. Когато обаче страните не предоставят факс или електронен адрес за контакт или не са намерени на адреса, посочен в жалбата, те ще се смятат за уведомени чрез публикуване на съобщение в публичния регистър на официалната интернет страница на Комисия за защита на конкуренцията.

Отразени са промени в обема на обжалване пред КЗК: всяко решение, действията и бездействията на възложителя по процедура за възлагане на обществена поръчка, с изключение на решенията за откриване в частта относно мотивите за невъзможността за разделяне на предмета на поръчката на обособени позиции, както и решенията за избор на изпълнител чрез вътрешен конкурентен подбор.

Във връзка с възможността за налагане на временна мярка "спиране" на процедурата за възлагане на обществената поръчка е регламентирано, че не може да се прави такова искане, когато се обжалва решение, действие или бездействие на възложителя свързано с процедура на договаряне без предварително обявление, процедура на договаряне без предварителна покана за участие, процедура на договаряне без публикуване на обявление за поръчка, пряко договаряне с определени лица.

Уреден е редът да допълване или изменение на постановеното от КЗК решение в частта за разноските, като искането може да се направи в срока за обжалване на последното.

Когато до влизане в сила на ЗОП е подадена жалба пред Комисия за защита на конкуренцията производството по жалбата се образува и довършва по реда на ЗОП.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив