18 Април 2024, 15:52 Днес (8) | Вчера (11)

Приеха на първо четене спорния закон за Сметната палата

07 Март 2014 09:52 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 март 2014, 09:53
под лиценза на creative commons

Законопроектът за Сметната палата, който предизвика множество противоречиви реакции, бе приет от депутатите на първо четене. Документът бе внесен от Йордан Цонев, Петър Кънев, Румен Гечев и Сергей Кичиков

Сметната палата е колективен орган, който се състои от 9 души - председател и 8 членове. Председателят и членовете се избират и освобождават от Народното събрание за срок от 7 години. Председателят не може да бъде преизбиран, решиха депутатите, предаде "Фокус".

За председател и членове се избират лица, които имат висше икономическо или юридическо образование с образователно-квалификационна степен "магистър” и професионален опит в съответната област не по-малко от 15 години за председателя и 10 години за членовете на Сметната палата; не са били членове на правителството, народни представители, ръководители на централен или местен орган през последните три години, предхождащи избора; не да осъждани за умишлено престъпление от общ характер и не са лишавани по съдебен ред от правото да заемат определена длъжност.

Народното събрание избира председател на Сметната палата в срок до три месеца преди изтичането на мандата на действащия председател. В 14-дневен срок от избирането му, председателят прави предложение пред Народното събрание за избор на членове на Сметната палата. НС избира членовете на Сметната палата в 14-дневен срок от постъпване на предложението. Избраните председател и членове на Сметната палата встъпват в длъжност в деня на изтичането на мандата на лицата, на чието място са избрани. Избраните председател и членове на Сметната палата освобождават заеманите от тях длъжности и прекратяват дейностите, които са несъвместими с тяхното правно положение, до деня на встъпването им в длъжност.

Председателят и членовете на Сметната палата продължават да изпълняват своите правомощия до встъпването в длъжност на техните приемници. Председателят и членовете не могат да заемат друга платена длъжност или да извършват друга платена дейност освен научна, преподавателска или дейност, регламентирана в Закона за авторското право и сродните му права.

Според мотивите, теоретично погледнато, при вземане на решения от колективен орган много по-трудно може да се оказва политическо или всякакво друго влияние и това е изключително демократична и обективна форма на организация и управление.

Законопроектът цели да възстанови статута на Сметната палата като разпоредител със самостоятелен бюджет - част от държавния бюджет.

В отрицателен вот депутатът от ГЕРБ Павел Гуджеров заяви: "Имаме закон, който е един вид наказателна акция срещу един човек, който 9 години поддържа добро професионално равнище на Сметната палата. Това е отменяне на професионалното начало в Сметната палата. Днес ще бъде Сметната палата, утре ще бъде съдът, вдругиден – прокуратурата”.

 

От самата Сметна палата реагираха остро на законопроекта, като заявиха, че той ограничава независимостта на институцията и позволява хора без необходимата компетенция да бъдат назначавани на ръководни постове в нея. "Предлаганият модел в законопроекта е на колективната безотговорност и междупартийните сделки, удобен за натиск и манипулиране", твърдят от Палатата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив