19 Април 2024, 08:30 Днес (0) | Вчера (11)

Приеха проектонаредба за резервите на пенсионните дружества за гарантиране на брутните вноски в УПФ

15 Април 2021 17:38 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 април 2021, 17:42

Техническият лихвен процент за определяне на допълнителната пожизнена пенсия за старост не може да бъде по-висок от дългосрочния лихвен процент за оценка на степента на конвергенция, публикуван от БНБ

Комисията за финансов надзор (КФН) прие на първо гласуване проект на Наредба за резервите на пенсионноосигурителните дружества за гарантиране на брутния размер на вноските в универсалните пенсионни фондове. Бележки и предложения по проекта могат да бъдат представени в 30-дневен срок от публикуването му до 17.05.2021 г. включително. В мотивите към Наредбата се казва, че техническият лихвен процент за определяне на допълнителната пожизнена пенсия за старост не може да бъде по-висок от дългосрочния лихвен процент за оценка на степента на конвергенция, публикуван от Българската народна банка (усреднен за последните седем години). Използваният показател се определя на базата на доходността по дългосрочните държавни ценни книжа, която съобразно чл. 169, ал. 9 от Кодекса за социално осигуряване се изисква да бъде взета предвид при определяне на техническия лихвен процент. Аналогичен подход е възприет и при изчисляването на премиите и резервите в застрахователната дейност. Във връзка с пенсиите от професионалните пенсионни фондове за определяне на максималния размер на техническия лихвен процент е използван същият показател, като се залага по-широк диапазон (150 на сто от дългосрочния лихвен процент за оценка на степента на конвергенция) предвид разликите в тяхната дейност и инвестиции.
По отношение на конкретните размери на техническите лихвени проценти с наредбата се изисква тяхното определяне на базата на принципа за предпазливост с оглед намаляване на риска от недостиг на средства за извършване на бъдещите плащания, както е възприето в актюерската практика.
Предвидените в наредбата формули за изчисляване на допълнителните пожизнени пенсии за старост се базират на утвърдени положения в актюерската наука и практика. Посредством определянето на единни формули за пенсиите от универсалните пенсионни фондове се осигурява еднакъв начин на изчисляването на пенсиите на всички лица, независимо от фонда, в който се осигуряват. Регламентирането на формулите в нормативен акт осигурява яснота и правна сигурност в отношенията между пенсионноосигурителните дружества и пенсионерите, улеснява бъдещите пенсионери при планиране на доходите си след пенсиониране и повишава прозрачността и доверието в дейността по допълнително пенсионно осигуряване.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив