28 Април 2024, 08:37 Днес (0) | Вчера (0)

Приключи делото Калифорния - Пино

13 Май 2005 14:43 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Щатски съд в Лос Анжделис разреши скандал с над десетгодишна история.

Artemis S.A. беше обвинена по три пункта конспирация с цел измама, международен заговор срещу щата и нанасяне на материални щети на инвеститорите.
Според обвинението, Пино и неговата компания са помогнали на Credit Lyonnais да скрие истинското финансово състояние на продадената през 1991 г. Executive Life Insurance Co.
Прокуратурата в Калифорния обвинява френското правителство и френската банка Credit Lyonnais в измама при продажбата на Executive Life Insurance Co. през 1991 година, на която застрахователния регулатор беше отнел лиценза, както и "конспирация", извършена солидарно с Artemis SA и други инвеститори срещу щата, който забранява на чужди правителства да притежават застрахователни компании, съобщи BI Daily News. Шефът на калифорнийския застрахователен надзор Джон Гараменди постигна преди време споразумение за урегулиране на конфликта срещу Credit Lyonnais, и френската държавна Consortium de Realisation, които през 1995 г. се съгласиха да изплатят солидарно глоба в размер на $715 млн., така че на мястото на обвиняемите сега застана само френският милионер Франсоа Пино (Francois Pinault) и холдинговата му компания Artemis SA.
Собственикът на Artemis - Франсоа Пино е под No. 91 в списъка на Forbes за 2004 година на най-богатите хора на планетата. Според обвинението, Пино и неговата компания са помогнали на Credit Lyonnais да скрие истинското финансово състояние на продадената през 1991 г. Executive Life Insurance Co.
Опитът да бъде договорено споразумение, включващо глоба от $585 млн. (484 млн. евро) и ограничено признаване на вината, че покупката не застрахователя бе незаконна, бе отхвърлена от Франция, тъй като не представя защита за милиардера Франсоа Пино, приятел на президента на западната държава Франсоа Ширак.
Франция пое отговорността за голяма част от лошите дългове на Credit Lyonnnais, която впоследствие се с сля с Credit Agricole. Все още не е ясно, дали банката може да загуби лиценза си да оперира на територията на САЩ.
Отделно от това, афертата около Executive Life допълнително опъва напрегнатите отношение между Пино и Lyonnais. Главен представител на мениджърския екип на Agricole заяви, че Пино е поискал нов заем от банката за "няколко десетки милиона евро", за да може да покрие евентуалните щети, ако преговорите не тръгнат в желаната от него посока. Финансовата институция обаче не бърза да отпусне кредита. Говорителят на холдинговата компания на Пино Artemis обаче отрече, че шефът му е изправен пред проблеми с намиране на капитал.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив