19 Април 2024, 09:38 Днес (2) | Вчера (11)

Приключи предварителната мисия във връзка с програмата за оценка на финансовия сектор у нас

08 Юли 2016 16:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 юли 2016, 16:32

До края на юни 2017 г. заключенията на оценяващите институции ще бъдат готови

Приключи предварителната мисия в рамките на предстоящата през 2017 г. актуализация на Програмата за оценка на финансовия сектор в България (Financial Sector Assessment Program - FSAP). Мисията се състоя в периода 5-8 юли и в нея участваха представители на Международния валутен фонд (МВФ), Световната банка, Министерството на финансите, Българската народна банка, Комисията за финансов надзор, Фонда за гарантиране на влоговете в банките, одиторите, извършващи оценката на качеството на активите на банките и одиторите на небанковия сектор.

На заключителната среща в МФ днес участие взеха министърът на финансите Владислав Горанов и подуправителят на БНБ и ръководещ управление "Емисионно" Калин Христов, ръководителите на мисията - от страна на МВФ Майкъл Мур и от страна на СБ - Илиас Скамнелос, постоянният представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия Тони Томпсън, постоянният представител на МВФ за България и Румъния Алехандро Хайденберг и Нолвия Сака-Сака от отдел "Пари и капиталови пазари" в МВФ.

В рамките на разговора бяха очертани следващите стъпки за подготовка и провеждане на същинската част на оценката, обект на която ще бъде целият финансов сектор у нас, като ще бъдат отчетени и резултатите от оценките на активите на банките, пенсионноосигурителните дружества и балансите на застрахователите. В периода юли-септември, въз основа на разработени от Световна банка и МВФ въпросници, българските институции ще предоставят необходимата за анализа информация, която ще бъде обсъдена по време на двете мисии на СБ и МВФ в София  през октомври 2016 г. и януари 2017 година. Очаква се до края на май/ юни 2017 г. докладът, съдържащ заключенията на оценяващите институции, да бъде завършен и предоставен на компетентните власти в България.

Припомняме, че FSAP е оценка, която се извършва съвместно от МВФ и Световната банка и представлява изчерпателен дълбочинен анализ на финансовия сектор на една държава и  включва два основни компонента - оценка на финансовата стабилност и оценка на финансовото развитие. Програмата стартира през май 1999 г., като основната й цел е да определи силните страни и рисковете за финансовата система на държавите и да оцени потенциалния принос на сектора за растеж, както и да помогне на властите да набележат подходящи мерки за укрепване на сектора. Последният FSAP за България се е състоял през 2008 година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив