28 Април 2024, 17:25 Днес (0) | Вчера (0)

Приключи първият преглед на споразумението между България и МВФ

19 Май 2005 09:58 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Споразумението е последното за страната

Бордът на изпълнителните директори на Международния валутен фонд приключи първия преглед за България по изпълнението на програмата на правителството за икономически и финансови реформи през периода 2004-2006 г. в рамките на предпазното стенд-бай споразумение.
Одобреното на 6 август 2004 г. двегодишно стабилизационно споразумение с България от типа "предпазно", предполага изпълняване на съгласувана с Фонда програма, без да се използва възможността за кредитиране. Обикновено такава програма се възприема от страни, които нямат нужда от външно финансиране, но желаят да запазят "печата на одобрение", който едно споразумение с МВФ налага сред международните финансови и икономически среди, както и дисциплиниращия и координиращ ефект върху икономическата политика на страната, осигуряван от мониторинга на МВФ. Споразумението е последното за страната и ще изиграе ролята на своеобразен мост в прехода към пълноправното ни членство в Европейския съюз.
Като цяло икономическата програма на правителството, изградена на базата на разумна фискална политика, мерки за ограничаване на кредитната експанзия и структурни реформи за повишаване на конкурентноспособността, има за цел да осигури стабилна политическа рамка преди и след парламентарните избори и да подготви икономиката за присъединяването на България към ЕС в началото на 2007 г.
Положителното решение на Борда е резултат от постигнатите от страната ни стабилни макроикономически показатели, провежданата разумна и гъвкава фискална политика и създаването на необходимите предпоставки за по-висок икономически растеж. В направените по време на заседанието изказвания бе отбелязано, че независимо от увеличените външни предизвикателства и рискове, България е постигнала напредък в утвърждаване на принципите на пазарно-ориентираната икономика и е провела значителни финансово-икономически реформи, ясно насочени към процеса на европейската интеграция. Директорите изразиха увереност, че постигнатият напредък по програмата изпраща позитивни сигнали към международния икономически елит, като гарантира, че макроикономическата стабилност у нас ще бъде поддържана и занапред.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив