25 Април 2024, 20:30 Днес (14) | Вчера (12)

Природните ресурси могат да помагат в борбата с бедствията, сочи нов доклад

23 Септември 2015 12:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 септември 2015, 11:19
Булфото

Изследването представя преглед на случаите къде се проявят специфични атмосферни влияния и свързани с климата природни бедствия и как добре развита зелена инфраструктура може да намали риска от бедствия (наводнения, свлачища)

Изграждането и управлението на "зелена инфраструктура" – с добре планирана мрежа от защитени територии, може да осигури ефективно и в много случаи по-евтино решение за справяне с природни бедствия като наводнения или свлачища, сочат данните от ново изследване.

Докладът, публикуван от Европейската агенция за околна среда (ЕАОС), изследва как може да се използват природните ресурси, за да се помогне на Европа да се подготви за и да се намалят загубите от атмосферни влияния и свързаните с климата опасности.

Въздействията на изменението на климата, включително екстремни дъждове, наводнения, лавини, свлачища, бури са сред най-скъпите и най-смъртоносните природни бедствия в Европа и в света.

Новият доклад на ЕАОС се фокусира върху някои видове екстремни събития и опасности в Европа, които вероятно ще се засилят заради продължаващото изменение на климата.

В своята "Стратегия за зелена инфраструктура", Европейската комисия определя зелена инфраструктура като стратегически планирана мрежа от висококачествени зелени площи.

Изследването представя преглед на случаите къде се проявят специфични атмосферни влияния и свързани с климата природни бедствия и как добре развита зелена инфраструктура може да намали риска от бедствия (наводнения, свлачища).

Зелените инфраструктурни решения, които повишават устойчивостта на дадени региони на бедствия, също са неразделна част от политиката на ЕС за управление на риска от бедствия. Изменението на климата и развитие на инфраструктурата правят от зони, заплашени от бедствия, по-уязвими по отношение на екстремните метеорологични явления и природни бедствия като наводнения, свлачища, лавини, горски пожари, бури, които водят до загуба на живот и милиарди евро загуби всяка година в ЕС. Въздействията на тези събития върху човешкото общество и околната среда често могат да бъдат намалени с помощта на зелени инфраструктурни решения, гласи докладът.

За разрешаване на някои от тези предизвикателства, докладът предлага прост, практичен метод за преценяване на екосистемните услуги в области, където зелената инфраструктура може да допринесе за намаляване на въздействията на природните бедствия.

Водещият автор на доклада и ръководител на проекта Горм Диге заявява: "Зелената инфраструктура може да осигури множество ползи в една област - тези ползи могат да бъдат екологични, социални и икономически.

Контрастът със "сивите инфраструктурни" решения, които обикновено изпълняват единични функции като дренаж или транспорт, прави зелената инфраструктура още по-привлекателна, тъй като тя има потенциал да се справи с няколко проблема едновременно. Традиционната "сива инфраструктура" все още е необходима, но често може да бъде подсилена с решения, базирани на наличните природни ресурси."

"Например, зелената инфраструктура може да се използва, за да се намали количеството на дъждовни води в канализационните системи и в крайна сметка в езерата, реките и потоците, чрез възможностите на физическо задържане и усвояване от растителността и почвите.

"Предимствата на зелената инфраструктура може да включват повишаване на улавянето на въглерода, подобрено качество на въздуха, смекчаването на последиците от отделянето на топлина в градовете, допълнителни местообитания за дивата природа и пространство за отдих. Зелените площи допринасят също за културния и исторически пейзаж на градовете", казва Диге.

Изследванията показват, че зелените инфраструктурни решения са по-евтини, отколкото сивата инфраструктура, а и предоставят широк спектър от съпътстващи ползи за местните икономики, социална структура и околната среда.

Докладът разглежда случаи на свлачища, лавини, наводнения, ерозия на почвата, бури и отделянето на въглерод в атмосферата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив