04 Май 2024, 03:43 Днес (0) | Вчера (0)

Присъда от 16 години затвор за измама на застрахователи

13 Декември 2004 15:08 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Бившият финансист Мартин Френкел беше осъден на 16 години затвор от окръжен съд по обвинение, че е бил "мозъкът в измамническа схема за ограбването на редица застрахователни компании, които вследствие на действията му са били ощетени с над $200 млн., изхарчени за луксозни автомобили и диаманти".

По време на произнасянето на присъдата Френкел в продължение на 45 минути апелира съда към снизходителност, цитирайки пасажи от Библията и слова на Св. Патрик, предаде АР.
"Хората ме гледат, сякаш съм зъл гений. Чувствам се виновен, че позволих това да се случи" е заявил спортно облеченият побеляващ 50-годишен мъж, описва съдебното заседание агенцията.
Редицата нарушения бяха открити през 1999 година, когато Френкел изчезна от апартамента си в престижния лондонски район Гринуич и беше обявен за международно издирване. Четири месеца по-късно той беше арестуван в Германия.
По време на делото, Френкел се призна за виновен по повдигнатите му 24 обвинения, сред които измама  и рекет, като активно сътрудничи на разследването.
Така бяха привлечени по обвинението и редица негови сътрудници.
Любопитното е че в обвинението се казва и "Френкел е бил обладан от алчност, сексуално желание и апетит към висок стандарт на живот. Обвиняемият е купувал скъпи диаманти, луксозни лимузини и е харчил за жени крадените пари".
Прокурорът Кевин О'Конър заяви по време на последното заседание - "Чувствам, че Френкел се разкайва сега, но $200 млн. е прекалено много".
Защитата на обвиняемия - адвокат Бил Кок пледира за невинност, заради психически разстройства на подзащитния му.
Френкел е успял да измами в течение на 13 години редица международни застрахователни компании, без да е бил брокер, а работейки в колеж, откъдето така и не е успял да се сдобие с научна степен.
Схемата на измамата е била доста сложна, но накратко - Френкел и партньорите му са писали финансови отчети, рисуващи финансово благополучие на компания, "принадлежаща" на католическия орден Св. Франциск от Асизи.
След залавянето му, властите са възстановили част от откраднатите средства, продавайки стотици диаманти на аукциони.
Френкел сега твърди, че е започнал да краде, за да "помага на бедните деца", макар и да не е в състояние да посочи, защо е купувал коли и елмази.
Френкел е един от 17-те осъдени по делото.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив