24 Април 2024, 03:25 Днес (0) | Вчера (6)

Приходите от ДДС са само 38% от планираните, а от акцизи – 33%

05 Юли 2013 11:37 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 5 юли 2013, 11:55
Булфото

Това каза министър-председателят Пламен Орешарски пред депутатите в пленарна зала, при представяне на актуалното финансово състояние на държавата

Налага се актуализация на бюджета. За първите 5 месеца приходите от ДДС са само 38 на сто от планираните, а от акцизи - 33 на сто. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски пред депутатите в пленарна зала, при представяне на актуалното финансово състояние на държавата. В Народното събрание е и финансовият министър Петър Чобанов.

 

В хода на анализа на текущото финансово състояние на страната бяха набелязани кръг от мерки. Продължаваме работа, допълни Орешарски.

„Последните 4 години, от средата на 2009 г. до края на февруари тази година, могат да се характеризират като период на силно влошаване на фискалната позиция на страната и декапитализиране на държавните предприятия. Публичните финанси на страната за периода се влошиха с близо 8 млрд. лв. С 4 млрд. лв. намаляха фискалните резерви. Правителственият дълг се увеличи с 4 млрд. лв. за същия период - от 10 млрд. лв. през 2009 г. на 14 млрд. лв. през февруари 2013 г.", посочи премиерът.

Пакетът от социални мерки няма никакво отношение към плановете за актуализация на бюджета. Средствата за тях ще бъдат обезпечени чрез вътрешно разместване на разходите. Възможно е, разбира се, и да няма актуализация на бюджета - ако не разплатим задълженията към бизнеса през ноември и декември, и ако спрем да възстановяваме регулярно ДДС. Това е политика, която даде крайно негативни резултати в последните години, каза още Орешарски.

Разплащането на задълженията към бизнеса, което поех ангажимент, ще ангажира допълнителни ресурси от порядъка на 150 милиона лева, заяви премиерът.

Несигурността дали ще бъдат възстановени своевременно сертифицираните разходи по европейските фондове през 4-то тримесечие налага да се поддържа силен буфер.

По думите на министър-председателя до края на годината може да се очаква свиване на размера на приходите, но не в пълния му размер.

От началото на годината до края на май разходите в бюджета са 357 млн. лв., от които 209 млн. лв. извънредни и непредвидени разходи. Така за първите пет месеца са изчерпани възможностите за гъвкавост, посочи Орешарски, цитиран от Фокус.

„До края на годината предстоят месеци със силно превишение на разходите над приходите. Всички тези факти налагат актуализиране на бюджета за тази година", посочи той. Разплащането на задължения към бизнеса ще ангажира допълнителни ресурси в порядъка на 150 млн. лв.", продължи министър-председателят.

Поетите финансови ангажименти за следващите няколко години са общо 1,6 милиарда лева. В тази сума не е включена задлъжнялостта на болниците. Ако сумираме, 3 милиарда лева задължения, които правителството ще трябва да покрива през настоящата и следващите години, разкри Орешарски.

„През февруари правителството на ГЕРБ емитира външен заем в размер на 800 милиона лева. Падежът на тези облигации е през август, което означава, че ще трябва да бъдат изплатени нови 800 милиона лева", посочи премиерът.

„Не по-различно е състоянието на държавните фирми. Наблюдава се рязко увеличаване на задлъжнялостта. Преобладават фирми от енергетиката. Задълженията показват трудното бъдеще за държавните фирми и потребителите на техните услуги", каза Орешарски.

„Бюджетът за предстоящата година бе планиран оптимистично на база нереалистични очаквания. Този сценарий не се реализира. Събираемостта на приходите от началото на годината продължава формираните негативни тенденции от последните години. За първите 5 месеца приходите от ДДС са само 38 на сто от планираните, а от акцизи - 33 на сто", посочи Пламен Орешарски.

Възможно е бюджетът да не се актуализира, ако не разплатим задълженията към бизнеса и спрем да възстановяваме регулярно ДДС, ако продължим водената до момента политика на извеждане на фискалните цели пред целите на икономическото развитие и възстановяване на икономиката. каза министър-председателят.

„Това е политика, която даде крайно негативни резултати през последните години", заяви премиерът.

Той цитира Международния валутен фонд и посочи, че по-ниски бюджетни приходи или забавяния във възстановяване на средства не трябва да бъде за сметка на намаляване на разходи в бюджета.

 

„Част от авторите на критиките към актуализация на бюджета преди 8 месеца имаха друго отношение, тогава твърдяха, че се предлага бюджет за първите 6 месеца", каза Орешарски.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив