20 Април 2024, 03:19 Днес (0) | Вчера (10)

Приходите от акциза на цигари нарастват с 18%

30 Ноември 2015 16:54 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 ноември 2015, 15:44
Под лиценза на creativecommons

Делът на потребление на незаконни цигари към второто тримесечие на годината е 13.4%. Това е най-ниското ниво на незаконна търговия с цигари за последните 8 г.

Данните са били изнесени на работна среща в Министерството на вътрешните работи, където е представено пазарно проучване на водещите тютюневи компании, съобщиха от Агенция "Митници". 

Противодействието на контрабандата с акцизни стоки е един от главните приоритети на правителството - мотивите за това са както фискални, така и принципни, е заявила вътрешният министър Румяна Бъчварова на работната среща с представители на петте водещи тютюневи компании. Анализът от проучването сочи положителна тенденция и постигнато най-ниско ниво на незаконна търговия с цигари за последните 8 години.

По думите на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов, благодарение на предприетия съвместен подход и концентрирането на усилията на МВР, Агенция "Митници" и НАП, е постигнато значително ограничение на контрабандата с акцизни стоки. 

Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов е напомнил за успешната съвместна работа с партньорските служби, в резултат на която при международни операции са разбити 5 нелегални фабрики за производство на цигари на територията на Европа. 

Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов пък е подчертал, че заслугата за постигнатите резултати е преди всичко на правителството, което има политическата воля да се работи срещу нелегалното разпространение на цигари. През последното тримесечие приходите от акциз на цигари постигат изключителен ръст от 17-19 процента. 

Във фискално изражение това са 220-230 млн. лева повече приходи от акциз от цигари до момента, като нашата прогноза е те да достигнат 250 млн. лева до края на годината, е заявил още Танов. По думите му митниците се подготвят, включително технически, за вдигането на акцизните ставки на цигарите през 2016 г., което ще направи по-привлекателна за организираната престъпност нелегалната търговия с тютюневи изделия. Водят се преговори за рентгенова система за проверка на жп-композиции. 

Последното пазарно проучване, проведено през второто тримесечие на 2015 г., показва, че потреблението на незаконните цигари представлява 13.4 на сто от общото потребление на цигари в България. Значителният спад от 4.7 процентни пункта спрямо предходното проучване, проведено през четвъртото тримесечие на 2014 г. , се дължи на проявената решителност и политическа воля на правителството и на засилените мерки за борба с незаконната търговия с цигари, предприети от началото на тази година, отчитат от митниците. 

Въпреки общия спад и видимото намаление на нивата в определени градове, все още има възможности за подобрение в редица градове, където нивата на потребление на незаконни цигари остават високи - Свиленград 49 на сто, Габрово 45.9 на сто, Благоевград 31.8 на сто, Пазарджик 31.1 на сто, Монтана 29.8 на сто, Пловдив 29.6 на сто, Сливен 25.9 на сто, Кюстендил 25.5 на сто.

Резултатите от проучването и наблюденията на компаниите показват, че в България по-голямата част от незаконните цигари са етикетирани за безмитна търговия и се предлагат от улични търговци на откритите пазари, чрез доставка по офиси, административни сгради, домове и т.н., чрез добре организирана нелегална дистрибуция. 

Преди дни гранични полицаи от Елхово разкриха контрабандна схема през турско-българската граница. Задържани бяха 5-ма българи и 4-ма турци с над 5,1 млн. къса цигари.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив