06 Май 2024, 03:01 Днес (0) | Вчера (1)

Проблеми със софтуера затрудняват издаването на електронни болнични листове

12 Януари 2015 15:39 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 януари 2015, 15:02
Под лиценза на creativecommons

Някои общопрактикуващи лекари от столицата днес например не могат да подават електроните болнични към НОИ, а само могат да издават такива на пациентите

Няма да бъде допуснато да се въведе санкциониране на лични лекари заради неправилно попълнени болнични листове поне в първите два месеца след въвеждането на електронния им формат. За това беше категоричен доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, в интервю за БНР.

2 милиона болнични листове средно постъпват в Националния осигурителен институт всяка година. Някои общопрактикуващи лекари от столицата днес например не могат да подават електроните болнични към НОИ, а само могат да издават такива на пациентите. Причината е, че независимо, че в първия работен ден 5 януари са взели нужния код за работа с новия програмен продукт на 8 януари е трябвало да подменят кода си заради актуализация на продукта за издаване на болнични листове.

Напълно е разбираемо колегите да реагират по този начин, защото, каквото и да говорим, това е допълнително, един вид натоварване. Натоварване, защото трябва да се обучим и научим да правим още нещо ново, което чисто технологично не е свързано с медицината, обясни Киров.

Установен е и още един проблем с електронните болнични листове - от НОИ връщат като некоректни болничните, които се издават на човек за гледане на болен над 18 години, защото от осигурителния институт най-вероятно не са въвели съответния код информация за този вариант.

Електронното издаване на болнични листове стартира от началото на тази година, но реално влезе в употреба на 5 януари - първият работен ден за 2015-та. Още тогава лекари от различни краища на страната се оплакаха, че има проблем със софтуера и не могат да издават документите. Още при първите сигнали за проблеми от НОИ обясниха на лекарите, че имат възможност да подават болничните не само онлайн, но и на електронен носител в регионалните структури на института. Иначе идеята на нововъведението беше да се съкрати процедурата за изплащане на обезщетенията от НОИ от 15 на 5 работни дни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив