25 Април 2024, 00:20 Днес (0) | Вчера (12)

Прогноза: Малко хора ще се възползват от отстъпката при системата "Бонус-малус"

13 Ноември 2018 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 ноември 2018, 08:51

Ако лимитите на застрахователните обезщетения станат факт, близки на загиналите край Своге ще получат 5 пъти по-малко обезщетения, според адвокат

При системата "бонус-малус" дори и изряден шофьор ще плаща по-скъпа "Гражданска отговорност". Проблемът е, че едновременно беше предложена нова наредба за задължителната застраховка и Кодекса за застраховане за лимити при обезщетенията за загинал при катастрофа. Това посочи в интервю пред в. Монитор специалистът по уреждане на застрахователни щети в България и чужбина  адвокат Деян Николов.
Според него системата "бонус-малус" е справедлив модел за регулиране на застраховката "Гражданска отговорност", но се нуждае от коригиране. Например, дори и за най-малко провинение, като нарушаване ограничението за скорост с 10 км в час, това вече ще коства на водача наказателна точка и той ще плаща по-скъпа застраховка. Хората, които ще се възползват от отстъпката, ще бъдат много малко, а онези, които ще плащат скъпа застраховка, ще бъдат много повече. Не на последно място, в самата методика са предвидени доста хипотези, при които дори и изряден шофьор ще плаща по-скъпа гражданска, например, ако си купи автомобил от неизряден шофьор или ако даде автомобила си на някой близък и той извърши нарушение. Тогава по-скъпа "Гражданска отговорност" ще плаща и този, който е карал автомобила, и собственикът на автомобила, и отделно на самия автомобил се начислява по-скъпа застраховка, защото ако бъде продаден след време, и новият собственик ще плаща по-скъпа полица. Тоест едно нарушение води до това, че после може трима човека да плащат по-скъпа "Гражданска отговорност", посочва експертът.
Най-абсурдното е, че в законопоректа е предвидена възможност, че промените и лимитите за обезщетенията ще се отнасят и за вече настъпилите ПТП-та, което значи, че хората, които са близки на загиналите край Своге, ще получат 5 пъти по-малки обезщетения, алармира адв. Николов.
Според него, с тълкувателното решение на ВКС за наследниците, които имат право да получат обезщетение, само по изключение ще се присъждат обезщетения на братя, сестри, баби и дядовци. Това ще се случи само ако тези хора, например братът, сестрата, бабата или дядото е бил единственото семейство на загиналия. Никой не може да каже следващите години колко такива искове ще се предявят, колко от тях ще се уважат, а те ще бъдат със сигурност една много малка част от тях, прогнозира експертът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив