24 Април 2024, 06:58 Днес (0) | Вчера (6)

Прогноза на застрахователи: Климатичните заплахи ще доминират в дългосрочен план

27 Януари 2020 16:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 януари 2020, 16:35
Под лиценза на creativecommons

Ако не се вземат спешни мерки, противоречията могат да станат катастрофални, особено при разрешаване на неотложните проблеми, каквито са, например, климатичната криза, биоразнообразието и рекордното намаляване на видовете

Сериозните заплахи за климата доминират над дългосрочните рискове, определени в последния Доклад за глобалните рискове на Световния икономически форум. Икономическите конфронтации и вътрешнополитическото поляризиране присъстват сред краткосрочните рискове за 2020 год. В доклада, подготвен в сътрудничество Marsh & McLennan и Zurich Insurance Group, се посочва необходимостта решенията на хората, определящи политиките, да отговарят на целите за защита на планетата и тези за стимулиране на икономиката. Докладът също призовава компаниите да се приспособят към научните цели, за да избегнат потенциалните катастрофични бъдещи загуби и заплахите за околната среда.
Световният икономически форум прогнозира увеличение на вътрешните и международните разногласия и икономически спад, а геополитическата турбулентност създава разкол между световните държави, докато в същото време световните лидери трябва да работят заедно за разрешаване на проблемите с общите рискове.
Според застрахователните анализатори, противоречията могат да станат катастрофални, особено при разрешаване на неотложните проблеми, каквито са, например, климатичната криза, биоразнообразието и рекордното намаляване на видовете.
Според доклада, има пет глобални риска, които ще доминират през следващите 10 години. Това са: екстремални природния явления, провал на усилията по смекчаване последиците от климатичните промени, антропогенна загуба на околната среда, сериозни вреди върху биоразнообразието и разрушаване на екосистеми, крупни природни бедствия.
«Политическият ландшафт е поляризиран, нивото на моретата се повишава, а климатичните пожари горят», алармира Борге Бренде, председател на Управляващия борд на Световния икономическия форум.
Според Джон Дрзик, председател на директорския борд на Marsh & McLennan Insights "компании са подложени на натиск от страна на инвеститори, регулатори, клиенти и сътрудници, за да демонстрират своята устойчивост към нарастващите климатични промени". "Научните достижения означават, че климатичните рискове сега могат да се моделират с по-голяма точност и да включват в управлението на рисковете и бизнес-планове», коментира още той. «Крупните събития, както горските пожари в Австралия и Калифорния, усилват натиска върху компаниите да предприемат действия за борба с климатичните рискове, докато те се изправят и пред големи геополитически проблеми и киберпредизвикателства."
Питер Гигер, директор по рисковете в групата Zurich Insurance Group, също предупреди за  срочна необходимост от по-бърза адаптация за избягване на най-лошите и необратими последици от климатичните промени и за защита на биоразнообразието. "Биологически разнообразните екосистеми поглъщат огромно количество въглерод и осигуряват огромна икономическа изгода, която се оценява на $33 трлн. годишно – еквивалентът на БВП на САЩ и Китай взети заедно", подчерта той и добави колко важно е компаниите да разработят политики за бързо преминаване към нисковъглеродна икономика и по-устойчиви бизнес-модели.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив