06 Май 2024, 04:58 Днес (0) | Вчера (1)

Прогнози за лошо време удвоиха имигрантите, влизащи в Гърция

09 Октомври 2015 15:35 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 октомври 2015, 14:53
Под лиценза на creativecommons

Имигрантите се опитват да стигнат до гръцките острови, преди климатичните условия да направят невъзможно прекосяването на Средиземно море

Броят на бежанците, пристигащи на гръцките острови, е нараснал значително в последните дни, обяви Международнарта организация по миграция в петък, цитирана от "Ройтерс". През изминалата седмица всеки ден 7000 мигранти са пристигали там при 4500 на ден в края на септември. Причината може да са опасенията на бежанците, че предстои сериозно влошаване на времето, което ще затрудни много прехода през Средиземно море.

Говорителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) Мелиса Флеминг съобщи, че Върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш в събота ще посети Лесбос – един от основните входове за мигрантите, идващи от Турция с гумени лодки през Средиземно море. Освен това в близките дни Гутериш ще разговаря с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Атина.

ВКБООН приветства започналото разселване на мигранти в рамките на ЕС с 19 души, които ще бъдат отведени от Италия до Швеция. От ВКБООН изразиха надежда, че скоро програмата ще започне да се прилага и за бежанците в Гърция.

От началото на годината 526 797 бежанци и имигранти са пресекли Средиземно море, за да достигнат Европа, най-често през Гърция и Италия. Повече от 3000 са се удавили, сочат данните на ВКБООН.

Междувременно турското външно министерство изрази днес тревога, че може да последва нова голяма бежанска вълна от Сирия заради ударите на Русия. Турция вече е приютила над 2 милиона сирийски бежанци. На фона на безпрецедентната имигрантска вълна в Европа турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Брюксел, че действа неадекватно.

От външното министерство на Турция добавиха, че страната продължава разговорите с партньорите си от НАТО за повишаване на отбранителните си способности, което включва и ракетни системи "Пейтриът", но не е отправяла искане към алианса да изпрати войски в Анкара.

Нарушаването на турското въздушно пространство от два руски военни самолета предизвика негодуванието на НАТО. От Анкара уточниха, че въпреки това Москва все още не е изпратила своя делегация, която да даде повече информация за инцидентите.

Вчера турският пратеник в НАТО настоя да не бъдат изтегляни ракетните комплекси "Пейтриът", които бяха разположени през 2013 година за защита от атаки от Сирия. Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг заяви, че в НАТО са готови да изпратят свои войски да защитават турската граница.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив