30 Април 2024, 17:51 Днес (13) | Вчера (10)

Продължителният военен конфликт ще повлияе на загубата на застрахователите

05 Април 2022 13:23 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 април 2022, 13:25

Финансовите сътресения заради войната няма да повлияят сериозно върху платежоспособността на международните застрахователи

Продължителната руско-украинска война ще повлияе значително на загубите на застрахователите, сочи ново проучване на глобалната агенция за кредитен рейтинг DBRS Morningstar. Конфликтът между Запада и Русия при запазване на сериозните санкции може да повлияе отрицателно в средносрочен план на P&C застраховките (имущество и злополуки). Икономическите сценарии предвиждат сравнително висока инфлация и забавяне на европейската икономика. Застрахователите на P&C ще изпитат инфлационния натиск по някои от ключовите видове застраховки, като автозастраховките и тези за жилища. В същото време те може и да не успеят да прехвърлят по-високите разходи върху клиентите поради увеличените загуби от премиите.
Агенцията обаче прогнозира, че финансовите сътресения заради войната няма да повлияят сериозно върху платежоспособността на международните застрахователи. Спадът на фондовите пазари от началото на инвазията не би трябвало да окаже силно влияние върху финансовите резултати за 2022 г., предвид относително ниския риск в инвестиционните портфейли на застрахователите. Съществува обаче риск широко разпространената икономическа слабост да доведе до влошаване качеството на облигациите на застрахователите, което, от своя страна, може да се отрази негативно върху платежоспособността на европейските застрахователи в средносрочен план.
Според DBRS Morningstar най-силно ще бъдат засегнати продуктовите линии, свързани с киберрисковете и авиацията. От Bank of America посочиха  по-рано, че основният проблем за авиокомпаниите е фокусиран върху над 500 самолета, които са блокирани в Русия поради санкциите. Тези самолети на стойност над 10 милиарда долара могат да доведат до свръхпредлагане за застрахователната индустрия, което вероятно ще доведе до съдебни дела, свързани със санкциите и застрахователното покритие. Ако санкциите не премахнат покритието, застрахователите ще имат възможност да увеличат покритието за определени региони. За военни застраховки на авиационни полици, издадени на лизингови компании, а не на авиокомпании, обикновено има 7-дневен срок на предизвестие за анулиране.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив