09 Октомври 2024, 15:23 Днес (3) | Вчера (2)

Продължително безработните са 41,6% от трудово незаетите лица към края на септември

20 Октомври 2016 17:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 октомври 2016, 17:31

Агенцията по заетостта въведе нов подход, очаква в края на годината продължително безработните лица да намалеят с 2%

Агенцията по заетостта въведе нов подход в работата с продължително безработните лица, регистрирани в бюрата по труда. Вече трети пореден месец се наблюдават и анализират резултатите от него. Очакванията са в края на годината продължително безработните лица да станат с 2% по-малко, както и да се прецени доколко новият подход е по-ефективен за хората, регистрирани над 12 месеца в бюрата по труда. Към края на септември броят на продължително безработните лица е 106 189 или 41,6% от безработните лица.

Предвижда се новият модел да се прилага в част от бюрата по труда в страната в рамките на шест месеца. Чрез него трудовият посредник има възможността да подходи гъвкаво при определянето на периодичността на посещенията на безработното лице в бюрото по труда. Преценката на посредника е за всеки конкретен случай в зависимост от съществуващите лични, здравословни или семейни бариери, възпрепятстващи трудовата ангажираност на лицето.

Трудовият посредник предлага специфични стъпки в индивидуалния план на безработния, като може да организира срещите с продължително безработното лице на по-дълъг период – до три месеца. Така се търси оптимизация на контактите с него, като броят на срещите намалява, но продължителността им се увеличава при необходимост от по-задълбочено обсъждане на проблемите и възможните действия за преодоляването им. Крайната цел е да се стимулира активното поведение на лицето и да се създадат или подобрят неговите умения за търсене и кандидатстване за работа. В зависимост от конкретните потребности, трайно регистрираните в бюрата по труда получават услуги по мотивиране, професионално консултиране и ориентиране, насочване и включване в различни форми за информиране и консултиране, включително с психолог и/или кейс-мениджър, в ателие за търсене на работа, информационни дни, трудови борси и други. Успоредно с това продължително безработните лица получават препоръки и подкрепа от трудовия си посредник за преодоляване на пречките при търсенето и намирането на подходяща форма на обучение или работа.

Когато трудовият посредник прецени необходимостта от по-интензивни стъпки в индивидуалния план за действие на безработните лица, той може да планира по-чести посещения на продължително безработното лице в бюрото по труда.

След приключване на шестмесечния период Агенцията по заетостта ще сравни и анализира резултатите от прилагания нов подход и паралелно действащия в останалите бюра по труда модел, като по-успешният ще бъде приложен във всички бюра по труда.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7809
GBP 2.4796 2.4887 2.3306
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив