20 Април 2024, 17:02 Днес (0) | Вчера (10)

Проекти от времето на ГЕРБ спънали плащанията за Регионално развитие

04 Юни 2014 10:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 юни 2014, 10:30
Булфото

От ресорното министерство информираха, че причина за спирането на средствата са нарушения по проекти, реализирани между 2010 г. и 2013 г.

Проекти, реализирани между 2010 г. и 2013 г. по време на управлението на ГЕРБ, са причина за временното спиране на плащанията по Оперативна програма "Регионално развитие”. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие рано сутринта в сряда, след като във вторник вечерта Ширин Уилър, говорител на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан, потвърди, че ЕК е спряла средства по програмата.

Министерството е било уведомено за мярката с писмо на Генерална дирекция "Регионална и градска политика" на ЕК от 3 юни.

От ведомството уточняват, че са прекъснати плащанията по приоритетни оси 1 и 3 - "Интегрирано устойчиво градско развитие" и "Устойчиво развитие на туризма" във връзка с междинни искания за средства подадени на 3 април и 27 май 2014 г. от страна на Сертифициращия орган на обща стойност около 90 млн. евро.

Плащанията към бенефициентите по приоритетни оси "Регионална и местна достъпност", "Местно развитие и сътрудничество" и "Техническа помощ" на ОПРР продължават.

До края на месеца се очаква решението на ЕК за средствата по програма "Околна среда", замразени по-рано тази година. Решението за финансирането на екологичната програма се бави заради предприета допълнителна проверка у нас на експерти на комисията.

Временната мярка е свързана с констатациите от рутинен одит на ОП "Регионално развитие" 2007-2013 г., извършен в началото на април 2014 г. от одитори на ГД "Регионална и градска политика", отбелязват от министерството. В одитирания период, в който са открити нередности, ръководители на ведомството бяха настоящият президент Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова, която го наследи след встъпването му в длъжност през 2012 г.

От министерството информират, че към днешна дата в Управляващият орган на ОПРР не е получен предварителен одитен доклад.

Говорителят на еврокомисаря по регионалната политика обясни, че подробности ще бъдат съобщени до края на седмицата. В писмото на ГД "Регионална и градска политика" са представени обобщени констатации от проверката, но не са описани детайлно констатираните нарушения. Те са извършени по процедурите за обществени поръчки, проведени от четири бенефициента: общините Бургас и Асеновград, УАСГ и НСПБЗН-МВР.

Подробни аргументи за констатациите и съответни препоръки се очаква да бъдат представени в предварителния одитен доклад, който все още не е получен в Управляващия орган до края на седмицата.

Съгласно писмото, за да бъдат извършени плащания по двете оси, е необходимо да бъде направена повторна проверка на обществени поръчки на договорите по приоритетни оси, както и подобряване на контролните механизми за предварителен и последващ контрол на обществените поръчки и изготвяне на допълнителни указания към бенефициентите по процедурите за обществени поръчки.

От Министерството на регионалното развитие съобщават, че във връзка с дадените препоръки Управляващият орган на ОПРР започва подготовката за повторна, последваща проверка на процедури за обществени поръчки, по договори, финансирани от приоритетни оси 1 и 3.

Работи се и по допълнителни инструкции към бенефициентите по отношение на процедурите по ЗОП, включващи най-срещани нарушения при подготовката и провеждане им. Започнал е преглед и актуализация на процедурите и контролите за предварителен, текущ и последващ контрол на обществените поръчки от страна на Управляващия орган, уверяват от министерството.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив