04 Май 2024, 14:22 Днес (0) | Вчера (0)

Проектозакон на ЕС може да навреди на финансови индекси

15 Април 2014 09:34 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 април 2014, 09:38
Под лиценза на creativecommons

България е сред петте държави, изпратили въпроси до ЕК по проектозакона

Проектозакон на ЕС за регулиране на финансовите инструменти може да навреди на основни пазарни индекси, като например на петрола сорт Брент, ако тези правила не се прилагат и за държавите извън ЕС.

Европейската комисия, която е изпълнителното тяло на ЕС, публикува миналата година предложение за правила, които да предотвратят измамите при финансовите индекси. Пет членки – Великобритания, България, Дания, Холандия и Полша – са изпратили списък с въпроси до Комисията относно проектозакона, припомня БНР.

Въпросите включват кои бенчмаркове ще се запазят, кои ще бъдат засегнати, какви администратори ще участват и как Комисията определя кои са "критични индекси”.

Според първоначалното предложение на ЕК, критичните индекси трябва да бъдат използвани за референция на финансови инструменти или контракти на стойност повече от 500 милиарда евро. При това правило основни суровини като петрола сорт Брент ще бъдат включени и ще бъдат обект на строго следене.

Опасенията на петте европейски членки подобни на повдигнатите от някои представители на Европейския парламент относно мащаба на закона и дали националните регулатори трябва да наблюдават критичните пазари.

Икономическата и финансовата криза увеличиха натиска за по-строга регулация на пазара, но проектозакона има да извърви дълъг път преди да стане закон. Европейският парламент съобщи, че няма да гласува проектозакона преди изборите през май, което означава, че той ще почака докато нови членове не заемат местата в ЕП и в ЕК. Говорител на ЕК заяви, че все още се надява крайното споразумение да е готово до края на годината или в началото на следващата.


Докато законът, чиято цел е да се предотвратят на първо място манипулациите на пазара, все още не е готов, министрите от ЕС дадоха вчера на заседание в Люксембург своето финално одобрение на друг европейски закон според който хванатите в манипулации ще излежават присъди в затвор. По-късно през седмицата се очаква и ЕП да даде своето одобрение.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив