13 Май 2024, 16:35 Днес (11) | Вчера (0)

Прокуратурата дава на съд атентаторите в Сарафово през април

12 Септември 2013 10:44 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 12 септември 2013, 10:48
mvr.bg

"Обвинителният акт ще бъде внесен, когато имаме категорични данни за извършителите на терористичния акт", каза главният прокурор

Амбицията на прокуратурата е до началото на април следващата година да има внесен обвинителен акт в Бургаския окръжен съд срещу част от лицата, съпричастни към терористичния атентат на летището в Сарафово. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

 

По думите му конкретни обвинения срещу виновни лица може да бъдат повдигнати още от началото на следващата година.

"Обвинителният акт ще бъде внесен, когато имаме категорични данни за извършителите на терористичния акт", каза главният прокурор. "За първи път в историята на международната правна помощ или по-скоро в договора за правна помощ между България и Ливан имаме изпълнена молба и то отлично. В българския наказателен процес не може да ти повдигнат обвинение с внасяне на обвинителен акт. Ще има обвинение, когато стане ясно дали лицата могат да бъдат осигурени по съответния ред в България", каза още обвинител номер едно.

"На двама от съучастниците вече установихме самоличността и къде се намират. Имаме доказателства за тяхното съучастие. За третото лице все още се събират оперативни данни и информация. Обвинения ще бъдат повдигнати на конкретни лица", обясни Цацаров. Той е категоричен, че ще бъдат използвани всички международни способи и методи, включително международно издирване, европейска заповед за арест и т.н., за да могат виновниците за този акт да бъдат съдени от български съд.

Главният прокурор коментира разследването по атентата на бургаското летище, след като вчера президентът Росен Плевнелиев съобщи, че "българските служби се интегрират все по-умело и все по-ефективно в евроатлантическото семейство, доказателството е казусът с участието на "Хизбула" в терористичния атентат в Сарафово и изключителните усилия и много добрите резултатите, които се постигнаха пред очите на нацията и международната общност".

"Президентът получава абсолютно регулярна информация от мен за това какъв е ходът на разследването с оглед на това, че малко или много това разследване засяга и въпроси на националната сигурност", пояси Цацаров.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив