25 Април 2024, 05:15 Днес (0) | Вчера (12)

Прокуратурата обяви 4 файла за атаката срещу НАП, един от тях застрахователен

09 Август 2019 15:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 август 2019, 16:05

Предоставените на обществеността днес файлове са със заличени лични данни

Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура представиха част от доказателствения материал по досъдебното производство, свързано с хакерската атака срещу НАП. Днес бяха разпространени 4 нови файла,  които включват чатове, протоколи от разпити на свидетели и протоколи от свидетелски показания на хакнати медии и застрахователни дружества.

Това стана след като вчера Апелативният специализиран наказателен съд не уважи искането на прокуратурата за разглеждане при закрити врати на мярката за неотклонение на обвиняемия Иван Тодоров. Пред въззивната инстанция Апелативната специализирана прокуратура представи нови доказателства - протоколи от разпити на свидетели, експертни справки, както и други документи, имащи пряко отношение към предмета на доказване. След като съобрази събрания доказателствен материал съдът наложи на обвиняемия - собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров,най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Към наказателна отговорност са привлечени Кристиян Бойков и Георги Янков.

От сървърите на НАП са източени личните данни на над пет милиона български граждани, а в общодостъпен сайт във файл "NE SE CHISTIIIIIII" са събрани данни за 2099 лица, заемащи висши държавни длъжности /три имена, ЕГН и заемана длъжност/. Засегната е информационната сигурност на десетки търговски дружества и държавни органи, се казва в съобщението на продуратурата.  

На 01.08.2019 г. Специализираната прокуратура оповести част от събраните по досъдебното производство доказателства. 

Според Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура  българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не се засягат чужди права. Предоставените на обществеността днес файлове са със заличени лични данни и не съдържат факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи или изрази.

Новите публикувани доказателства са във хайловете: "Застрахователни дружества", "Разпити резюме", "Справка телеграм" и "Тодоров".

Във файла "Застрахователни дружества" е разпространена следната информация:

В. Т. – застрахователно дружество
С фирма "Тад Груп" нямаме никакви договорни, извъндоговорни, формални и неформални отношения, за каквото и да било, като също не сме имали и такива и в минал период. Не сме им предоставяли по никакъв начин база данни от нашето дружество, нито сме им предоставяли някаква друга информация или достъп до такава, за каквито и да било цели.
"Дружеството" АД – гр. София никога не е получавало оферти, покани и др. подобни от фирма "Тад Груп", за сключването на договори или бизнес отношения, във връзка с тяхната дейност.
При проверка в нашата система, дори не се установиха данни, че фирма "Тад Груп" е била клиент на нашето дружество.

Т.П. - медия
Категорично заявявам, че Тад Груп не следва да притежават информация на "Дружеството", защото след приключване на договора цялата информация, с която те са се сдобили в процеса на работа би трябвало да бъде изтрита. Това са част от параметрите на договора. Категорично заявявам, че никой не е изисквал от нас списък със служебните имейли и паролите за достъпването им. Различните отдели във вестника ползват различни служебни пощи, с отделни пароли. Единствено служителите в конкретния отдел знаят паролата за достъп до служебния имейл на отдела. "Дуржеството" не е предоставял абсолютно никаква информация на Тад Груп, както и не сме водили никаква кореспонденция с тях.

Й.Й. – застрахователно дружество
«Дружеството» не се намират в търговски отношения с дружеството "ТАД ГРУП” ЕООД. Нямаме сключен договор с това дружество, нито са свързвали с нас, нито са ни отправяли оферта, нито сме имали каквато и да е комуникация с това дружество. Тад Груп не са се свързвали с нас и не са ни предлагали услуги си в сферата на киберсигурността. По никакъв начин не са предоставяни компютърно информационни данни от "Дружеството" към "ТАД ГРУП” ЕООД, в това число списъци със служебни електронни адреси, имена на потребители и пароли. Изобщо не сме им предоставяли никаква информация.
От наша страна към момента не са установени данни за нерагламентиран достъп до базата данни на «Дружеството», както и нямаме и не сме имали никакви индикации за проблеми в информационната сигурност.

П.П.: - застрахователно дружество
Категорично заявявам, че "Дружеството" няма сключени договори с фирма "Тад Груп" ЕООД. Дружеството няма сключени договори за пентестове с тази фирма. Не знам какъв е предмета на дейност на тази фирма. За първи път чух за нея от телевизията. Компютърната система на "Дружеството" се поддържа от дирекция "..........", която е част от структурата на "Дружеството". Категорично заявявам, че дружеството "Дружеството" не е предоставяло по никакъв повод база данни на клиенти на същото, включващи имейли, пароли за достъп до тях и всякакъв друг вид информация, на фирма "Тад Груп" ЕООД. Няма откъде фирма "Тад Груп" ЕООД да се е сдобила с база данни на "Дружеството". Компютърната система на "Дружеството" е добре защитена и няма как някой да се е сдобил с базата данни. Категорично заявявам, че не съм предоставял каквато и да е информация от базата данни на фирма "Тад Груп" ЕООД

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив