29 Март 2024, 08:27 Днес (0) | Вчера (11)

Прокуратурата още разследва причината за наводнението в Мизия

26 Август 2014 16:32 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 август 2014, 15:33
Булфото

По делото предстои да се назначат комплексни експертизи с вещи лица от БАН и УАСГ

Прокуратурата още не е установила причината за наводнението в Мизия, става ясно от съобщение на държавното обвинение.

Районната прокуратура - Оряхово е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за това, че на 2 и 3 август 2014 г., в Мизия по непредпазливост е причинил наводнение и с това е изложил на опасност живота и имота на другиго, като от горното е последвала смърт и значителни вреди. Разследването е възложено на Окръжна следствена служба - Враца.

До момента е установен броят и собствеността на всички язовири на територията на Област Враца, вкл. по цялото поречие на р.Скът, чийто водосбор се оттича към землището на Мизия.

По време на обилните валежи в края на месец юли и началото на месец август 2014 г., само 4 язовири не са преливали – това са язовирите "Рогозен 2”, "Лековит кладенец”, "Руменя” и "Под кръста”. Всички останали 35 язовири са преливали през своите преливници, а 12 от тях са преливали и през короните си (най-високите им части).

По делото са изискани справки от "Напоителни системи” ЕАД – клон Мизия; от Басейнова дирекция по управление на водите – Дунавски район - гр.Плевен с цялата информация относно релефа на област Враца, поречието на р.Скът и гр.Мизия; от МОСВ и МЗХ за наличната в техните институции информация за водосбора, релефа и др. особености на територията на Област Враца от значение по делото; от Национален институт по метеорология и хидрология – филиал Плевен, за количеството на валежите в интервала 01.07.2014 г. – 02.08.2014 г. на територията на област Враца и по-конкретно на територията на община Мизия, с прилагане на информация за нормалния месечен дебит на валежите в посочените места.

Изискани са писмени документи от общинските власти в гр.Враца, гр. Бяла Слатина, гр. Мизия, с. Борован и с. Хайредин, както и документи за дейността на кризисният щаб при Областния управител на област Враца.

Успоредно със събиране на всички писмени документи от значение по делото, ще се извършват разпити на свидетели, на кметове и длъжностни лица от общинските управи на територията на област Враца, през чиято територия преминава р. Скът.

До настоящия момент не е установена причина за настъпилото наводнение, а наличните хипотези, изнесени в средствата за масова информация не могат да бъдат потвърдени.

По делото предстои да се назначат комплексни експертизи с участието на хабилитирани вещи лица от БАН, УАСГ и др. институции. Тяхното заключение ще се основава на събраните в хода на разследването доказателства, като само след извършване на това експертно заключение ще може да се посочат с категоричност причините, довели до настъпилото бедствие, заявяват от прокуратурата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив