20 Април 2024, 05:17 Днес (0) | Вчера (10)

Прокуратурата поиска институции да въведат регулация за банкомати с високи такси

04 Септември 2020 14:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 4 септември 2020, 14:50

След няколко публикации в редица медии Върховната административна прокуратура (ВАП) обяви днес, че предлага на министъра на финансите и на управителя на БНБ да преценят предпоставките за иницииране на нормативни промени, възможно извършване на организационни действия, включително и издаване на подзаконови нормативни актове или тяхното изменение, свързани с нормативната уредба за обменния курс при банкоматите и всички други въпроси от подобен характер.

Това се казва в съобщение до медиите, след като се разбра, че напълно законно банкомати, собственост на американска компания, разположени основно по Черноморието (но има и в други градове), събират големи такси, когато през тях се теглят пари от валутни сметки. Таксите са за превалутиране. При запитване от журналисти от БНБ обявиха, че контролът може да се въведе чрез промени в нормативната уредба, но институцията няма право на законодателна инициатива.

В съобщението си прокуратурата признава, че предложението й е по повод образувана преписка по информация, публикувана в медиите, в която са цитирани сигнали, че в курортите има банкомати, които удържат до 15% от сумата при теглене на пари. Посочено е още, че Българската народна банка (БНБ) предлага регулацията за обмяната на валута чрез банкомати да се приравни с тази за обменните бюра, като така ще се ограничи прилагането на неизгодните обменни курсове при теглене на суми от сметка с чужда валута.

Обратната информация за предприетите мерки следва да се получи във ВАП в кратък срок.

По информация на изданието "Медиапул" Върховна административна прокуратура (ВАП) предлага на министъра на финансите и на управителя на Българската народна банка да преценят предпоставките за иницииране на нормативни промени, възможно извършване на организационни действия, вкл. и издаване на подзаконови нормативни актове или тяхното изменение, свързани с нормативната уредба за обменния курс при банкоматите и всички други въпроси от подобен характер.

Предложението на ВАП е по повод образувана преписка по информация, публикувана в медиите, в която са цитирани сигнали, че в курортите има банкомати, които удържат до 15% от сумата при теглене на пари. Посочено е още, че Българската народна банка (БНБ) предлага регулацията за обмяната на валута чрез банкомати да се приравни с тази за обменните бюра, като е посочено, че "по този начин ще се ограничи прилагането на неизгодните обменни курсове при теглене на суми от сметка с чужда валута".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив