27 Април 2024, 04:41 Днес (0) | Вчера (11)

Прокуратурата разследва 8 души за злоупотреби с еврофондове

03 Май 2019 16:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 май 2019, 15:18

Не е ясно още какви мерки за неотклонение ще поиска прокуратурата

Петима души са задържани за 72 часа, а други двама се издирват по разследването на прокуратурата, ДАНС и МВР за измами със средства от еврофондове. Това обяви на брифинг зам. главният прокурор Иван Гешев, цитиран от Дарик. Привлечени като обвиняеми са осем лица.

Не е ясно още какви мерки за неотклонение ще поиска прокуратурата от съда да им бъдат наложени и на кои лица. Единият от издирваните - жена, се намира в Турция, другият е в страна от ЕС. Вчера служители на Специализираната прокуратура, МВР и ДАНС проведоха акции на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас.
 Проверяват се и служители на ДФ "Земеделие" участвали в процедурите по отпускане на средства, за това дали са съдействали за измамите или са имали нерегламентирани взаимоотношения с лицата.

"Става въпрос за различно досъдебно производство от досега водено, по което един от обвиняемите беше Миню Стайков. Става въпрос и за различни програми от "Млад фермер", обясни Гешев. Той уточни, че за двете програми са отпуснати средства от еврофондове, като разпоредител е Държавен фонд "Земеделие".

Става въпрос за програмите, касаещи развитието на селските райони и конверсия на лозя. По програмата за селските райони са поискани и одобрени 11,5 млн. лева от ДФ "Земеделие", а по другата над 7 млн. лева. "По програмата за селските райони са поискани и одобрени от ДФ "Земеделие" за плащане 11,5 млн. лв., като в резултат от действията на прокуратурата, макар и доста трудно, тези пари не са платени до момента. По втората програма - конверсия на лозя, са поискани над 7 млн. лв., а са получени малко над 5 млн. лв. Като пак заради активната ни комуникация с фонд "Земеделие", не са платени 2 млн. лева", обясни зам. главният прокурор.

Фирмите, кандидатствали по програмите, формално не са били свързани с реалните собственици, но те са роднини, служители, деца на служители, свързани с "бизнес империята Карнобат". "Фирмите, които са кандидатствали по двете програми, формално не са били свързани с реалните собственици. Но всичките собственици на тези търговски дружества са роднини, служители, деца на служители, свързани с "бизнес империята "Карнобат". Като реалните пълномощници - т.е. хора, които могат да извършват реални действия, са роднини на собствениците на тази бизнес империя или приближени лица", обясни още Гешев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив