29 Септември 2024, 09:31 Днес (0) | Вчера (0)

Промените на БНБ в Наказателния кодекс ще бъдат приети след 2 седмици

01 Юли 2014 12:09 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 юли 2014, 12:00
бнб

Две седмици е реалистичният срок, в който Народното събрание може да приеме изменението в Наказателния кодекс, което предвижда затвор за разпространителите на информация за банки, ако тя може да доведе до паника

Това прогнозира пред БНР председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев. Вчера той внесе в деловодството на парламента промените, предложени от БНБ. Централната банка иска разпространителите на информация за банка или финансова институция, която може да доведе до паника сред населението, да се наказват със затвор между две и пет години. До 10 години затвор и 10 хил. лв. глоба ще е наказанието, ако в резултат на това бъдат причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи. 

В отговор на критиките, че временната паника не може да бъде овладяна с наказателни средства, Цонев посочи, че тя е част от комплекс мерки, а административните - за успокояването на вложителите в края на миналата и началото на тази седмица, са били взети точно и последователно. 

Според депутата от ДПС атаката срещу банките е допусната поради липсата на превенция и затова са необходими мерки за въвеждане на ред и успокояване. И в ЕС, и в САЩ тези неща се наказват, защото там разбират, че банковата система трябва да се пази, защото това са устоите на държавата.  

Цонев отрече твърденията на изпълнителния председател на Българската стопанска камара Божидар Данев, според когото теглене на големи суми от държавни предприятия в един ден е довело до затрудненията в Корпоративна търговска банка. Депутатът от ДПС подчерта, че на срещата при президента Росен Плевнелиев в неделя представителите на БНБ са уверили, че държавни фирми не са теглили пари освен лимита от 25%, който могат да държат в една банка.

Запитан дали е имало тегления в голям размер от частни компании, Цонев отговори, че не знае, но това ще установят квесторите и одиторите.  Председателят на бюджетната комисия предположи, че до 5-6 юли те ще са готови със заключенията си, но направи уговорката, че може би не всичко ще бъде разгласено. 

В отговор на въпрос как оценява действията на Комисията за финансов надзор, депутатът подчерта, че тя е била на мястото си и е действала безкомпромисно. Той поздрави и ръководителите на българските банки за изключителния професионализъм и солидарност. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив