29 Март 2024, 17:04 Днес (12) | Вчера (11)

Протести срещу реформите в гръцката пенсионна система завършиха със сблъсъци

30 Януари 2013 18:02 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 30 януари 2013, 17:53
Под лиценза на creativecommons

Един от протестиращите беше откаран в болница, а най-малко 20 бяха арестувани след схватката с полицията пред сградата на министерството на труда и вътре в нея

 

Синдикалистите протестират срещу планирани реформи в пенсионната и данъчната система като част от мерките за икономии, изисквани от партньорите на Гърция от еврозоната и от МВФ, поддържащи страната със спасителни кредити

Гръцки демонстранти от прокомунистическия синдикат ПАМЕ се опитаха да проникнат в правителствена сграда тази сутрин и влязоха в сблъсък с полицията, която употреби сълзотворен газ, за да ги разпръсне, предаде БТА, позовавайки се на "Асошиейтед прес".

Един от протестиращите беше откаран в болница, а най-малко 20 бяха арестувани след схватката с полицията пред сградата на министерството на труда и вътре в нея.

Според гръцкия в. "Катимерини" група от около 30 членове на синдиката са окупирали за известно време офиса на министъра на труда Янис Вруцис.

Синдикалистите протестират срещу планирани реформи в пенсионната и данъчната система като част от мерките за икономии, изисквани от партньорите на Гърция от еврозоната и от МВФ, поддържащи страната със спасителни кредити.

Междувременно транспортните служители в Гърция сложиха край на двуседмичната си протестна кампания срещу новите мерки за икономии, но профсъюзите от държавния сектор планират нови стачки срещу орязването на заплати, влизащо в сила тази година.

Шофьорите на автобуси гласуваха по-рано днес да се върнат на работа, слагайки край на серията от щафетни стачки, която разстройваше работата на системата на обществения транспорт. Решението е взето след профсъюзна среща късно снощи. Те обаче планират да проведат нова 24-часова стачка утре.

ДПА отбелязва, че служителите от държавните здравни заведения също се очаква да започнат 24-часова стачка утре в знак на протест срещу плановете на обеднялото правителство да реформира някои сектори.

Стачката на транспортните работници се очаква да остави фериботите закотвени на пристанищата из цялата страна и да блокира автобусните и железопътните услуги.

Плановете за преструктуриране на здравния сектор ще доведат до закриването на десетки отделения и до орязване на заплатите с около 20%. Властите обмислят също да въведат нов план за корабоплаването, който предвижда закриване на маршрути и загуба на работни места.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив