28 Април 2024, 07:46 Днес (0) | Вчера (0)

Протестиращите от движението "Конвой на свободата" остават без застраховки

17 Февруари 2022 11:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 февруари 2022, 10:42

Застрахователните компании в Канада получават широки пълномощия да прекратяват полиците на протестиращите

Застрахователните компании в Канада получават широки пълномощия да прекратяват застраховките на протестиращите от движението "Конвой на свободата". От средата на този месец в страната банки, финансови компании и застрахователи могат да действат според Закона за извънредните ситуации, който позволява сметките на протестиращите граждани да бъдат замразени, а банковите транзакции – спрени, коментира вицепремиерът на Канада Кристия Фрийлънд в коментар на ситуацията с протестиращите. "Федералните правителствени учреждения получават нови широки пълномощия за обмен на съществуващата информация с банките, застрахователите и другите доставчици на финансови услуги, за да гарантират, че ще се сложи край на финансирането на незаконните блокади", посочи Фрийлънд. Органите на реда вече започнаха да връчват  листовки на протестиращите с текст: "Ако камионът ви е използван в протестите, вашите сметки ще бъдат замразени, а действието на застраховките ви ще бъде преустановено. Освободете пътищата. Всеки, който блокира пътища или подпомага други да го правят, извършва нарушение на закона. Канадската икономика се нуждае камионите ви да бъдат използвани за работа, а не да правят всички нас по-бедни. Незаконните блокади трябва да бъдат прекратени незабавно". Брошурите предупреждават също, че протестиращите ще бъдат арестувани, превозните им средства може да бъдат конфискувани, а шофьорските им книжки – анулирани. В рамките на прилагането на Закона за извънредните ситуации правителството обяви, че затяга натиска над протестиращите с финансови лостове, в това число и чрез борба с прането на пари и финансирането на тероризма и че тези действия се разпространяват и над платформите за краудфъндинг и доставчиците на платежни услуги, които ги ползват.  Промените обхващат всички форми на транзакции, включая цифрови активи, като например криптовалути.
В отговор от движението посочиха, че платформите за краудфъндинг не попадат под действието на Закона за доходите от престъпна дейност и финансиране на тероризма.
Протестите срещу задължителното ваксиниране от ковид в Канада започнаха на 23 януари в Отава и бързо обхванаха и други канадски градове, както и редица европейски страни. Стотици тираджии изминаха над 4000 км. От Ванкувър до Отава, протестирайки срещу изискванията за ваксиниране при преминаване раницата със САЩ.
В средата на януари Канада и САЩ приеха изискване за задължителна ваксинация при пресичане на границата. Неваксинираните канадски тираджии ред връщането си от САЩ бяха задължени да спазват 14-дневна карантина, а на неваксинираните им колеги от САЩ изобщо беше забранено да влизат в Канада.
Организаторите на протестното движение "Конвой на свободата" приканват все повече хора да се присъединят към тях.

Междувременно от българското Външно министерство обявиха промяна в режима при влизане на територията на Канада. Считано от 28 февруари 2022 година влизат в сила следните нови правила:
• За всички напълно ваксинирани пътници, които влизат на територията на Канада, отпада задължението за представяне на отрицателен резултат от молекулярен тест за COVID-19 (ПСР тест) преди пристигане, взет не повече от 72 часа преди планирания полет или пристигането на сухопътния/морския граничен пункт;
• Пристигащите в Канада напълно ваксинирани граждани ще имат задължението за представяне на негативен резултат от проведен антигенен тест, взет не повече от 24 часа преди планирания полет или пристигането на сухопътния/морския граничен пункт;
• Запазва се въведеното правило за тестване с ПСР тест на случаен принцип на пристигащите в Канада, като отпада задължението за карантиниране на тестваното лице до излизане на резултата;
• Неваксинираните деца до 12-годишна възраст, които пристигат на територията на Канада и чиито родители са напълно ваксинирани, няма да имат задължението до 14 дни да пропускат учебни занятия, посещение в детска градина или други събирания.
• По отношение на неваксинираните лица се запазва досега съществуващия режим.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив