25 Април 2024, 20:05 Днес (14) | Вчера (12)

Протестите засега не се отразяват на туристическия сезон

26 Юни 2013 10:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 26 юни 2013, 10:07
ImagesFromBulgaria.com

Туристическите фирми посочват, че най-големият проблем за бизнеса в момента е свързан с очакването да се обособи новата административна структура - Държавна агенция по туризъм, която ще се занимава с проблемите на бранша

Туроператори заявяват, че всекидневните протести не оказват влияние върху туристическия сезон и в курортите е спокойно. На този етап няма заплаха за летния туристически сезон и може да се разчита на слаб ръст на туристите от около 2-3 процента, прогнозира Галин Георгиев, директор на един от големите туроператори. Той обаче предупреди, че предварителните записвания са били доста добри, но еуфорията преминава и записванията за висок сезон вече не отговарят на очакванията, съобщава БНР.

Сезонът ще бъде такъв, какъвто сме го подготвили отпреди. Той няма да зависи пряко от тази ситуация. Поне този сезон и поне в началото му, поне до този момент, когато не са се случили никакви други форсмажорни неща. Общо взето, всички се надяват на добър сезон. Може да се разчита на някакъв малък ръст - 2-3 процента, общо погледнато, може би, но всичко това е предварителна информация и предварителни нагласи, обясни Георгиев.

Туристическите фирми посочват, че най-големият проблем за бизнеса в момента е свързан с очакването да се обособи новата административна структура - Държавна агенция по туризъм, която ще се занимава с проблемите на бранша.

Целият туристически бранш е в неведение как ще става управлението му. Засяга всички - и хотелиери, и туроператори. Засяга цялата индустрия. В някакъв момент ако примерно възникнат форсмажорни обстоятелства, ние без администрация няма към кого да се обърнем, посочи Галин Георгиев.

Според Валентин Йосифов, директор на туристическа агенция, това показва: Отношението на сегашните управляващи към една индустрия в страната, да не говоря какво предлага и колко от БВП произвежда. Това е върхът на политическото безхаберие от настоящите управляващи. Да няма министър или зам.-министър или председател на агенция или каквото и да е там, който да отговаря за туризма – е просто скандално и изключително показателно. 

България има желание да се конкурира със страни, които са далеч напред в развитието на туристическата си индустрия. Всеки пропуск в началото на сезона, ще рефлектира върху неговите резултати, заяви Байко Байков, председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и турагенти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив