25 Април 2024, 14:20 Днес (10) | Вчера (12)

Проучване: 70% от нас пропускат офиса, за да работят другаде

21 Декември 2018 16:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 декември 2018, 12:36

Мащабното допитване хвърля нова светлина върху възможностите за работа между празниците

От поколения светът свързва работата в офис с фиксирана локация и работно време от 9 до 17 часа. Днес обаче безпрецедентен брой компании възприемат много различен работен модел, който дава предимства и на тях, и на техните служители.
Независимо икономическо проучване установява, че гъвкавите форми на работа не само съкращават времето за пътуване до и от работа, но и увеличават продуктивността, намаляват текучеството и повишават чувството на удовлетворение от работата и дори творческите способности. Това е в допълнение към финансовите и стратегически преимущества, които тази промяна носи за бизнеса.
Проведеното допитване на IWG е най-мащабното досега, свързано с отношението към гъвкавите форми на работа – с повече от 18 000 анкетирани професионалисти от различни браншове в 96 държави. То установява, че всяка седмица 70% от служителите работят на различно място от офиса поне един ден седмично. Над половината (53%) работят дистанционно през половината или повече дни от седмицата, докато повече от една десета (11%) работят извън главния офис на компанията пет пъти седмично.
Според IWG – групата-майка от водещи компании за организация на работното пространство, включваща Regus – появата на тази мобилна работна сила е резултат от технологичните промени, глобализацията и метаморфозата в очакванията на служителите.

Създаване на по-доволна, по-продуктивна работна сила и в България

Преминаването към гъвкави работни пространства отразява променящите се изисквания и очаквания на работната сила. Няма съмнение, че новите тенденции бележат предимства както за компаниите, така и за служителите.
Резултатите у нас сочат:
84% вярват, че гъвкавият начин на работа помага на бизнеса им да увеличи в максимална степен печалбите си;
84% вярват, че гъвкавият начин на работа помага на бизнеса им да остане конкурентноспособен;
86% споделят, че локациите за дистанционна работа помагат за намаляване на времето, което служителите губят за пътуване до местоработата си и обратно;
81% споделят, че локациите за дистанционна работа помагат на служителите да постигнат по-добър баланс между работа и личен живот;
81% от анкетираните на местно ниво посочват, че гъвкавият начин на работа им помага да задържат най-талантливите служители;
70% споделят, че увеличаващ се дял от компаниите избират гъвкави работни пространства, тъй като служителите търсят локации, в които просто да се отбият
75% споделят, че предоставянето на достъп до огромна мрежа от гъвкави работни пространства им помага да привличат повече таланти;
88% посочват, че оптимизираните разходи са основен двигател за увеличеното използване на локации за дистанционна работа;
Убедително мнозинство от 92% твърдят, че гъвкавите работни пространства позволяват на служителите да бъдат по-продуктивни, когато са в движение.
Иън Халет, управляващ директор по глобалното развитие на брандовете и инициативите на групата IWG, казва: "Новите технологии означават, че много от нас вече могат да работят по всяко време и навсякъде. Предизвикателството за бизнеса е как да оптимизира тази нова среда. Компаниите осъзнават предимствата на гъвкавите работни условия и тяхната способност да повишават продуктивността, удовлетворението от работата и бизнес показателите."
Марк Диксън, основател и CEO на IWG, добавя: "Хората от Сиатъл до Сингапур, от Лондон до Лагос вече няма

Проучването на IWG в световен мащаб установява също, че бизнесът осъзнава, че ако предложи на служителите си стратегии за гъвкави форми на работа, това ще му даде значителни преимущества:
Ръст на бизнеса (увеличение до 89% спрямо 67% през 2016 г.)
Конкурентоспособност (87% – увеличение спрямо едва 59% през 2014 г.)
Продуктивност (увеличение до 82% спрямо 75% през 2013 г.)
Привличане и задържане на работа на изявени таланти (увеличение до 80% спрямо 64% през 2016 г.)
Максимизиране на печалбата (83%)

Всеки търси опцията "при поискване"

Проучването показва също, че гъвкавите работни условия и използването на споделени работни пространства вече не са запазена територия на стартиращите компании.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив