28 Март 2024, 21:32 Днес (11) | Вчера (12)

Професия в развитие: кибер-следовател

26 Май 2021 16:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 май 2021, 15:08

Програми за сертификация и акредитация може да формират правната репутация на професионалистите в киберсигурността

Чартърният институт по информационна сигурност в САЩ (CIISec) и Полицейският колеж (CoP) оповестиха съвместното основаване на Институт на специалистите по кибер-дигитални разследвания (ICDIP) – професионална организация за утвърждаване на умения и акредитация на разследващите в областта на информационната сигурност, пише TechNews.bg. Новият институт би трябвало да допринесе за повишаване на доверието към кибер-разследванията. Очаква се той да даде на съдилищата допълнителна увереност в тежестта и достоверността на доказателствата, събрани при кибер-разследванията. Създаването на института бележи развитието на една нова професия – тази на кибер-следователя.
Предполага се, че новосформираният институт е първата по рода си професионална организация в света. Технически ICDIP съществува от 2015 г., но през последните пет години е финансирана от Министерството на вътрешните работи на САЩ като част от националната програма за киберсигурност. Към днешна дата там са обучени повече от 700 души, отбелязва ComputerWeekly.
Първоначално институтът е създаден в отговор на липсата на специализирано признание за кибер-следователите. Проблемът е свързан с наличието на съдебни случаи, в които достоверността на правните доказателства е била оспорена.
Акредитацията, която институтът ще дава, има за цел да гарантира определено ниво на компетентност на специалистите-следователи с технологичен профил, да им позволи да докажат своя опит, да ускорят професионализирането на кибер-разследванията и да даде увереност, че доказателствата, представени по време на съдебни производства, са неоспорими и идват от авторитетен източник. Това трябва да подобри доверието към цифровите доказателства в съдебния процес.
Акредитационната схема ще придаде по-голяма тежест в съдебните дела. Тя би трябвало да гарантира действително справедливи присъди. Амбицията на организациите е акредитацията от ICDIP да бъде възприета като предоставяне на доказателства със същата тежест като от експерт-свидетел.
"Нарастващото значение на уменията за кибер-дигитално разследване в полицията означава, че трябва да има както стандартна рамка, така и акредитация за тяхното измерване”, обясни Сара Фотерингъм, мениджър на полицейските стандарти за дигитални и кибернетични разследвания при Полицейския колеж. "Използването на рамката за валидиране на компетентността гарантира, че имаме високо компетентни и способни лица, които провеждат специализирани кибер и цифрови разследвания”.
"Измерването на уменията и компетентността чрез акредитация е жизненоважно във всички фактори на кибернетиката и при разследванията не е по-различно”, посочи изпълнителният директор на CIISec Аманда Финч. "Нарастването на киберпрестъпността и засилената връзка на виртуалните и цифровите дейности с други престъпления означава, че методът за сравняване и доказване на уменията и надеждността на хората като свидетел е от решаващо значение”.
За да получат сертификат, професионалистите от сферата на киберсигурността ще бъдат оценявани спрямо "рамка за уменията и стандартите” (SSF) за практикуващи и стратези, участващи в разследването на престъпления, зависими от кибер-ресурси или извършени чрез кибер-средства.
Ще има пет основни "семейства” от професионални позиции: следовател, разузнавач, интервюиращ, криминалист и анализатор. Всяка от тези позиции в кибер-разследванията ще обхваща различни категории умения и нива на членство, вариращи от външен сътрудник до пълноправен член.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив