27 Април 2024, 04:43 Днес (0) | Вчера (11)

Путин: Внасям предложение за присъединяване на Крим и град Севастопол в Руската Федерация2

18 Март 2014 13:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 март 2014, 14:10

Поправихме историческата неправда

Руският президент Владимир Путин обяви, че внася предложение за присъединяването на Крим и град Севастопол към Русия. "Ще внеса във Федералното събрание и ви моля да разгледате законопроект за приемането в състава на Руската Федерация на два нови субекта - Република Крим и град Севастопол; също и да ратифицирате подготвения договор. Не се съмнявам в подкрепата ви."

В Кремъл, в обръщение към света по повод на ситуацията в Крим, Путин посочи: "Решението на Хрушчов за предаването на Крим на Украйна бе прието в нарушение на конституционните норми". "Това решение бе прието в очевидно нарушение на действащите тогава конституционни норми и въпросът бе решен кулоарно",  заяви руският президент.

"Когато Крим се оказа в друга държава след разпада на СССР, тогава Русия се почувства не просто окрадена, а ограбена." "През 1991 години кримчаните бяха предадени и един ден се събудиха в друга държава. Тази историческа неправда тогава ние, руснаците, приехме с наведена глава. Сега тази неправда бе поправена", посочи руският държавен глава.

От 2,2 млн. души население в Крим в момента живеят почти 1,5 млн. руснаци.

"Ние не сме просто близки съседи с Украйна, ние сме един народ, както много пъти съм казвал. Нашият общ източник е Древната Рус. Ние не можем един без друг", посочи още Путин.

"Главни изпълнители на държавния преврат в Украйна станаха националисти, неонацисти, антисемити и русофоби, които и до момента определят ситуацията в страната", каза още в обръщението си президентът на Русия и добави, че в момента няма с кого да води диалог в Украйна.

След изчезването на биполярната световна система, вече няма стабилност. Днес Русия е заплашена от Запада със санкции, но тя и така живее в условията на ограничения, посочи Путин. Той отговори на упреците в нарушение нормите на международното право, като заяви: "Добре, че и те си спомниха за него".

Необходимо е да вземем мерки за завършване реабилитацията на кримските татари, чиито права трябва да бъдат възстановени в пълен обем,  обяви руският президент и добави, че значителна част от кримските татари е ориентирана към Русия. Путин се обяви за три официални езика в Крим – руски, украински и кримско-татарски. Крим остава и руски, и украински, и кримско-татарски, той ще остане, както и до сега родина на всички, които живеят там. Но Крим никога няма да бъде бендеровски, категоричен бе държавният глава.

На срещата с държавния глава присъстват депутати от Държавната Дума, членове на Съвета на Федералното Събрание в Руската Федерация, ръководители на регионите и представители на гражданското общество.
Преди началото на своето обръщение руският президент бе посрещнат на крака с бурни овации. С бурни аплодисменти бе прекъсван и няколко пъти.

25007

 

25010

 

Веднага след изявлението на Путин започна официалната церемония по подписването на договора между Руската Федерация и Република Крим за приемането на автономната република в състава на федерацията.

 

25011

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив