25 Април 2024, 04:24 Днес (0) | Вчера (12)

Путин дава Украйна на съд за дълга

10 Декември 2015 13:21 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 декември 2015, 11:18
Под лиценза на creativecommons

Руският президент Владимир Путин нареди на МФ да даде Украйна на съд за неплащане на задължения по облигации, предаде ТАСС, цитирана от БТА

Киев отказва да връща дълг от 3 милиарда долара при сегашните условия, припомня АФП. Погасяването на дълга се очаква да стане до 20 декември, но Украйна настоява Москва да отпише част от него, както направиха частните кредитори (банки, фондове и други). 

Финансовият министър Антон Силуанов е уведомил Путин, че по неофициална информация европейските чиновници не са съгласни с преструктуриране на украинския дълг под тяхна гаранция, допълва ТАСС.

Украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че Украйна е готова се изправи срещу Русия в съда по трънливия въпрос за дълга, който Москва настоява да бъде погасен този месец, предадоха Франс прес и ТАСС. 

Ако Русия даде на съд Украйна, то ние сме готови да се съдим с всякакви средства, каза Яценюк на заседание на украинското правителство. 

Финансовият министър на Украйна Наталия Яреско не изключи възможността Киев да откаже да върне дълга на Русия. 

Решението на Международния валутен фонд (МВФ) по дълга на Украйна ни принуждава да се съмняваме в "безпристрастността на институцията, която играе ключова роля в премахването на международната финансова нестабилност". Това посочва в статия във вчерашния брой на британския в. "Файненшъл таймс" руският финансов министър Антон Силуанов.

"Представете си, че гръцкото правителство реши да настоява, че европейските институции са длъжни да приемат същото орязване, което приемат и частните кредитори", посочва Силуанов в статията. 

"Реакцията на европейските столици в този случай би била твърде хладна", пише руският министър, отбелязвайки, че именно такава позиция е заел Киев към дълга от 3 милиарда долара към Русия, казва руският министър. 

Вчера МВФ реши Изпълнителният съвет на МВФ одобри промяната, която позволява на вашингтонската институция да продължава кредитирането за страни, дори когато те не са в състояние да се издължат на други страни и са в просрочие. Досега фондът не допускаше подобно нещо. 

Говорителят на МВФ Джери Райс посочи, че ще разкрие подробности за целите и мотивите зад промяната в политиката "в следващите ден-два". Промяната дава възможност на МВФ да продължи да отпуска траншове по кредитната си програма за Украйна, дори ако Киев не плати този месец на Русия облигациите за 3 млрд. долара, които Москва купи през декември 2013 г., по времето на тогавашния президент Виктор Янукович.

Сега Украйна иска облигациите, чийто падеж е на 20 декември, да бъдат преструктурирани по аналогия със споразумението, което страната постигна с частните си кредитори за отписване на главницата по държавния дълг.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив