26 Април 2024, 08:30 Днес (0) | Вчера (14)

Пълна забрана за стимули в целия ЕС би подкопала целите на Стратегията за инвестиции на дребно на ЕК

16 Януари 2023 09:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 13 януари 2023, 14:04

Insurance Europe изпрати писмо и документ за позиция до Европейската комисия, за да обясни защо пълната забрана за стимулите в целия ЕС би ограничила достъпа на потребителите до финансови съвети и по този начин би подкопала целите на Стратегията за инвестиции на дребно (RIS), на застрахователите съобщиха от федерацията, цитирана от xprimm.com.

Вместо това, казаха от Insurance Europe, комбинация от мерки, насърчаващи прозрачност, принципи за съотношението цена-качество в продуктовия дизайн и финансово образование ще донесе по-осезаеми ползи за потребителите.

Insurance Europe разбира, че Комисията в момента обмисля различни варианти на политиката за увеличаване на участието и доверието на потребителите във финансовите пазари като част от RIS. Това може да включва регулаторни намеси върху възнагражденията на съветниците.

От съществено значение е регулаторната рамка на ЕС да вземе предвид уникалните характеристики на застрахователните продукти (напр. застрахователно покритие, гаранции или механизми за защита на капитала, гъвкавост на плащанията и т.н.), разнообразието на европейските пазари и факта, че потребителите ценят професионалните съвети, когато инвестират.

На много пазари стимулите са неизменна част от системата за разпространение на инвестиционни продукти на дребно, без които достъпът на потребителите до професионални съвети би бил значително ограничен. В държави-членки, където предоставянето на консултации е задължително, пълната забрана за стимулите в целия ЕС може да попречи още повече на участието на потребителите на финансовите пазари. Системата за комисионни позволява на клиентите да получат достъп до толкова преддоговорни съвети, колкото са им необходими безплатно, тъй като това е ефективно предварително финансирано от съществуващи осигурени клиенти. Това увеличава достъпността на съветите, което е особено важно на пазари с ниски нива на финансова грамотност. На много пазари системата за дистрибуция на застраховки все още разчита до голяма степен на продажби, консултирани лице в лице.

Директивата за разпространение на застрахователни продукти (IDD) предоставя стабилни правила за разпространението на застрахователни продукти, като позволява допълнителни мерки на национално ниво, ако е необходимо. Съществуващите правила за IDD, с опции за държавите-членки, възприемат правилния подход, като установяват стабилен набор от правила и позволяват на националните правителства да предприемат допълнителни мерки, подходящи за техния пазар. Директивата за минимална хармонизация, специално пригодена за застрахователния сектор, се оказа най-добрият подход за зачитане на местните пазарни структури и нуждите на потребителите и трябва да бъде запазена.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив