05 Май 2024, 03:01 Днес (1) | Вчера (0)

Първа телематична застраховка се появи на руския пазар2

01 Декември 2016 11:07 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 декември 2016, 11:15
Под лиценза на creativecommons

Пазарът на телематиката в Русия се оценява на 60-80 хил. договора

Руската застрахователна компания "ВСК", която е в Топ 6 на пазара на автокаско, пусна  първото интелектуално мобилно приложение "Автометрика". Приложението проследява стила на шофиране на клиента и след 30 дни използване и над 500 км. пробег предлага на акуратните водачи полица каско с отстъпка до 25%.
Това е първото телематично приложение на руския пазар. Разработчиците му твърдят, че то дори умее да различава кога водачът пътува като шофьор и кога, като пасажер (в автобус, такси, автомобил). "Например, определяме начина на спиране и тръгване на светофар, скоростното поведение на конкретни пътни участъци, характеристиките на маневриране. След две седмици активно шофиране  сме в състояние да определим дали зад волана е бил основният водач, или не", твърди  генералният директор на компанията-разработчик Raxel Telematics Дмитрий Рудаш..

В "Автометрика" се прилагат алгоритми от машинното оборудване, които описват индивидуални характеристики на управление на автомобила, базирайки се на стотици  фактори, посочва Рудаш. При оценяване стила на шофиране се вземат предвид над 20 параметри: ускорение, спиране, спазване на скоростния режим, използването на мобилния телефон по време на управление и др.

Въпреки че телематичните устройства са познати в Русия, но към момента застрахователите все още не се доверяват на технологията.
"Телематиката може да бъде полезна на младите водачи с малък стаж зад волана, за които застраховката традиционно е по-скъпа от тази за опитните шофьори", коментира  заместник генералният директор на "ВСК" Александр Абраменко. По данни на Raxel Telematics, над 40% от водачите до 25-годишна възраст със стаж до 5 години управляват автомобила много по-внимателно от водачите  на възраст 35+ с над 10-годишен стаж. Тези над 40 на сто от водачите могат да докажат стила си на шофирате само с помощта на телематика, подчертават от компанията.

Приложението "Автометрика" е достъпно в Google Play и AppStore и е безплатно. То важи за жителите на Москва и Подмосковието, Санкт Петербург, Ленинградска, Свердловска и Тюменска области. Автомобилът трябва да е не по-стар от 6 години.
 
Друг разработчик на решения за "умно" автозастраховане — компанията Meta System, критикува използването на смартфона като източник за телематични данни. "Приложението не дава никакви гаранции, че застрахователната компания няма да бъде измамена", твърди старши вицепрезидентът по развитие на телематиката в Meta System Алексей Шипулин. А уникалният подпис не гарантира, че това е точно подписът на определения човек, защото ползователят може да даде телефона на друг водач, по-внимателен, или просто да го остави у дома, счита той.

От Raxel Telematics обаче не са съгласни с това твърдение и твърдят, че за да бъде объркана технологията, телефонът трябва да бъде "забравян" системно не по-малко от две седмици. 

Пазарът на телематиката в Русия се оценява на 60-80 хил. договора (1-2% от притежателите на полици каско) годишно. По оценки на Ptolemus Consulting Group, към 2020 г. в света ще има над  100 млн. автомобила, застраховани с помощта на телематика.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив