25 Април 2024, 12:48 Днес (6) | Вчера (12)

Първи здравен фонд взе лиценз за застраховател

14 Юни 2013 12:39 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 14 юни 2013, 12:55
Getty Images

Това е фондът на ПИБ -"Здравноосигурителна каса Фи Хелт"

Комисията за финансов надзор (КФН) издаде първи лиценз на здравен фонд за извършване на застрахователна дейност. Това е фондът на Първа инвестиционна банка -„Здравноосигурителна каса Фи Хелт“ АД. Изпълнителен директор  на фонда е бившият гл. секретар на здравното министерство и бивш шеф на здравната каса у нас д-р Нели Нешева.

Лицензът на КФН е за извършване на застраховане по т.1 и т.2 от Раздел II, буква “A” на Приложение 1 към Кодекса за застраховането*.

Припомняме, здравните компании у нас имат още 2 месеца, за да решат дали ще стават застрахователи, или ще приключват дейност. На 7 август 2012 г. влязоха в сила промените в Закона за здравното осигуряване, според които здравноосигурителните дружества трябва да приведат дейността си всъответствие с Кодекса за застраховането. Крайният срок за това изтича на 7 август 2013 г. Един месец след изтичане на дадения срок компаниите имат три варианта: да подадат в КФН заявление за преобразуване чрез сливане или вливане в застраховател със съответния лиценз за такъв тип застраховане; да подадат заявление за прехвърляне изцяло на портфейла си на застраховател със съответния лиценз, и за откриване на процедура по прекратяване на дейност; да подадат заявление за прекратяване на дейността, независимо дали завареното здравноосигурително дружество е прехвърлило, или не портфейла от здравноосигурителни договори. Ако дружество не е привело дейността си в съответствие с КЗ, подлежи на принудително прекратяване.

Някои от българските здравни дружества вече са подали документи за прелицензиране, а други, които са част от холдинги - за вливане в застрахователните компании, принадлежащи към голямата финансова структура. Има и такива, които обмислят излизане от този пазар. 

Интересно е, че компаниите имат да оформят доста бумаги, за да отговорят на изискванията на Кодекса. В същото време обаче Комисията за финансов надзов издаде указания по прелицензирането една през април тази година, тоест 8 месеца след влизане в сила на закона и 4 месеца преди изтичане на крайния срок. След тази недомислица не е чудно, че едва сега КФН лицензира първи фонд. Някои от дружествата са връщани неколкократно за коригиране и правилно окомплектоване на документите. Въпросът е ще стигне ли първоначално заложеното време, за да завърши реформата, или ще се наложи удължаване на срока.

У нас работят 19 здравни фонда. Към края на миналата година пазарът на здравното осигуряване е генерирал приходи в размер на почти 45 милиона лева. За сравнение, при застраховка „Заболяване“ премийният приход е 344 хиляди. Платените обезщетения в здравното осигуряване пък са в размер на почти 27 милиона лева, а при застраховките - 58 хиляди.

Здравните фондове прогнозират повече проблеми, отколкото позитиви след прелицензирането, както и отлив на клиенти. В същото време застрахователите вече умуват над продуктите, които да предложат на клиентите. Някои от тях реагираха много бързо и вече промотираха свои здравни застраховки.

 

-----------

*Приложение 1 към Кодекса за застраховането; Раздел II, буква “A”, т.1 и т.2:

Раздел II
А. Видове застраховки. Рискове.
1. Злополука (включително производствени злополуки и професионални заболявания):
- фиксирани парични суми;
- обезщетения;
- комбинация от горните две;
- обезщетения на пътници.
2. Заболяване:
- фиксирани парични суми;
- обезщетения;
- комбинация от горните две.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив